Ko gre za izgubo maščobe, posvečajo ljudje največ pozornosti dieti in telovadbi. In medtem ko obe v celotnem procesu sicer igrata zelo pomembno vlogo, mentaliteta ”Manj jesti, več se gibati” pravzaprav v bistvu dejansko NE DELUJE! Na ta način sicer stanje lahko za nekaj časa izboljšamo, ampak na splošno … nasplošno je to razmišljanje (ko gre za dolgoročno izgubo odvečnih kilogramov) enostavno ZASTARELO! Z izgubo kilogramov je namreč povezanih veliko več stvari, kot samo to, kaj jemo in koliko smo aktivni.

Danes s teboj delim 4 stvari, ki jih tudi sama poudarjam svojim klientom, vse to pa z namenom, da na svoji poti dolgoročno napredujejo. Prav tako bom s teboj delila vprašanja, ki si jih lahko zastaviš takrat, ko boš začutila, da ne napreduješ več.

VZEMI SI DOVOLJ ČASA IN SE ZARES NASPI.

Vem o čem razmišljaš – ”Še več pogovora o pomenu spanca? … Doooolgčas!” Razumem. Spanec ni zanimiva tema. Vendar, če si resnično želiš izboljšati svoje zdravje in/ali izgubiti odvečne kilograme je v bistvu nujno, da veš nekatere stvari, ki so s spancem povezane.

Če imam klientko, ki si želi shujšati, a se je njen napredek ustavil, jo najprej ne vprašam, kaj in koliko česa je zadnje dni jedla. Namesto tega jo vprašam: Kako zadnje čase spi? Koliko ur? Kako obremenjena je? Koliko stresno je te dni njeno življenje? Zares! Tako pomembne so te reči!

Naša družba je kronično neprespana. Da o stresu, ki smo ga vsak dan deležni, niti ne govorim. Tako spanec, kot tudi stres pa sta zelo pomembna faktorja pri izgubljanju odvečne teže. Če si torej neprespana IN pod stresom … ja … dobiš dvojni dozo neuspeha, se ti ne zdi??

Se ti je zgodilo kdaj, da si bila zelo utrujena in si takrat pojedla ”cel hladilnik”? Tudi meni se je in to je pravzaprav popolnoma naravna stvar! Ko smo neprespani, naše telo ne izloča dovolj leptina in grelina – hormonov, ki sta odgovorna za občutek lakote oz. občutek sitosti.

Pomanjkanje spanca bo povzročilo to, da boš ves čas lačna, zaradi česar boš najverjetneje veliko krat delovala impulzivno. Tvoja hrepenenja po določenih živilih se bodo povečala, tako da se boš verjetno le s težavo izognila vsem sladicam, čipsu itd. Kronična neprespanost pa bo celo povzročila, da tvoje telo začne izločati preveč kortizola, postalo pa bo tudi rezistentno na inzulin, kar je pa – ko gre za tvoje splošno zdravje in dobro počutje – še bolj grozno dejstvo.

Če ti to še vedno ne zadostuje, naj te opomnim tudi na to, da spanec potrebujemo za pravilno delovanje vseh organov (celice se obnavljajo SAMO PONOČI); konstanten nivo E, da se lahko igramo z otroci/ljubljenčki; da smo lahko aktivni oz. da lahko počnemo stvari, ki jih imamo radi.

Vprašaj se:
1. Spim v povprečju minimalno 7 ur/noč?
2. Če ne, sem pripravljena narediti spremembe, ki bodo to omogočile (npr: Ali lahko svojo najljubšo nadaljevanko posnamem, namesto da jo gledam zvečer? Ali lahko telefon zvečer izklopim eno uro prej?)

NE POSKUŠAJ ”ODDELATI” TISTEGA, KAR POJEŠ.

Včasih, ko sem trenirala 7 x/teden po minimalno 3 ure na dan (da … včasih sem na fitnessu preživljala cele popoldneve!!), sem najraje obiskovala ure, kot so body attack, body pump, spinning ipd. Občutek je bil fantastičen – živahna glazba, visoka intenziteta, občutek ”prešvicanosti” po treningu … poleg tega so pa vse moje prijateljice hodile na iste ure, na katere sem hodila tudi sama. Problem je nastal, ko sem prišla domov, saj sem po vsakem treningu čutila volčjo lakoto in sem dejansko prav napadla hladilnik v naši domači kuhinji! Jedla sem sem, in jedla … in jedla … nikoli pa nisem postala sita!

Dolga leta je trajalo, da sem ugotovila, da meni konstantni visoko-intenzivni treningi pravzaprav ne odgovarjajo – od mene namreč naredijo ”sod brez dna”. Najlažja rešitev za to je bila torej ta, da ”oddelam” tisto, kar sem pojedla. Kar je pa seveda pomenilo, da sem CELE DNEVE v telovadnici! …

Vedno torej priporočam, da najdemo rešitev z minimalno vložka, a največ rezultata. To pomeni, da (medtem ko sicer fizično aktivnost zelo podpiram!) želim, da moje klientke najdejo točno tisto vrsto gibanja, ki bo pripomogla k izgubi kilogramov, a da pri tem ne bo ogrozila njihovih hormonov, počutja in občutka lakote.

Za ženske je to ponavadi (na tedenski ravni): 2 – 3 vadbe za mišično maso, 1 – 2 manj časa trajajoča visoko-intenzivna treninga (kot sta HIIT ali spinning) in ne več kot 2 kardio treninga s konstantnim srčnim utripom (tek, hitra hoja, hoja v hribe itd.).

Preveč agresivna telovadba, preveč kardio treningov, preživljanje več ur v telovadnici ali več treningov v enem dnevu … Vse to lahko vodi v abnormalno željo po hrani in povečanemu apetitu, kar verjetno ni tvoj dolgoročni cilj, da?

Vprašaj se:
1. Katera vrsta telovadbe poveča moj apetit do te točke, da mi pravzaprav škodi, namesto da bi mi v doseganju mojih ciljev pomagala?
2. Katero vrsto telovadbe lahko namesto tega izberem in preverim, kako se počutim takrat? (Npr: Namesto 45 minutnega teka lahko mogoče izberem 15 minutni intervalni trening? Namesto 60 – minutnega spinninga 1 x/teden mogoče lahko le-tega razbijem na dva 30 – minutna treninga 2 x/teden?)

OPOMBA: današnji članek je napisan v dveh delih. Prihodnji teden bo objavljen drugi del, kjer boš lahko prebrala ostale nasvete.

Vabim te, da se mi tudi takrat pridružiš, do takrat pa si lahko prebereš še nekaj prejšnjih objav povezanih z gibanjem:
7 PREPROSTIH NAČINOV, DA GIBANJE POSTANE DEL TVOJEGA VSAKDANA