Prejšnji teden sem s teboj delila prva dva nasveta povezana z dolgoročno izgubo odvečne teže in ohranjanjem zdravja in dobrega počutja. Povezavo do njih najdeš tukaj.

Danes torej delim še drugi del članka, kjer boš lahko prebrala še naslednja dva nasveta, ki jih vsak ponedeljek s teboj delim.

4 stvari, ki delujejo bolj od mentalitete ”Manj jej, več se gibaj” (2. del)

JEJ HRANO, KI TE NASITI.

Ko ljudje pomislijo na izgubo kilogramov, ponavadi pomislijo na dolgočasne jedilnike, ki se iz dneva v dan ponavljajo vsebujejo pa: pusta puranja prsa, na pari kuhan brokoli, jajčne beljake, ovsene kosmiče in proteinske praške.

Te stvari delujejo … vsekakor. In nič narobe ni z njimi. Ampak obljubljam ti – NA DOLGI ROK STVARI NE BODO DELOVALE, če hrane, ki jo uživaš dejansko nimaš rada in ti ni okusna! Oseba lahko le nekaj časa uživa tisto, kar mu ni okusno, nato pa ”dvigne belo zastavico” in napade vse vrste junk fooda ter se nikoli več ne vrne na prej omenjena živila.

Ključ do vztrajnosti je v tem, da vzljubiš hrano, ki jo uživaš. Da bi se počutila sito, moraš uživati v hrani, ki jo ješ! Če torej ješ nekaj, kar ti ni všeč, obstaja velika verjetnost, da boš čez čas obupala in v shrambi poiskala nekaj, kar imaš rada.

Zahvaljujoč internetu (in receptom na tej spletni strani seveda 😉 ), lahko najdeš ogromno receptov za zdrave jedi, ki tvoje postave ne bodo ogrožale, hkrati pa boš v njih celo uživala. Verjemi mi – lahko pečeš, kuhaš, mešaš ali dušiš živila ter iz njih ustvariš eksplozijo različnih okusov, ki te bodo popolnoma navdušili. Vredno vsake minute priprave … RES!

Vprašaj se:
1. Ali trenutno uživam živila, ki mi dejansko niso všeč in jih jem samo zato, ker bi jih ”morala”?
2. Kaj lahko storim s temi živili ali s čim jih lahko zamenjam, da bi pri jedi bolj uživala?
3. Si lahko vzamem dodatnih 10 – 20 minut na dan ter pripravim zase bolj okusen obrok? (Namig: LAHKO! Če pa potrebuješ pomoč, sem pa zate vedno tukaj tudi jaz)

IZBERI RAVNO PRAVŠNJO KOLIČINO KARDIO VADBE.

Kardio vadba je zanimiva reč … nekaj časa je bilo to namreč nekaj, kar smo počele vse ženske. Zahvaljujoč napredku in raziskavam pa se (hvala Bogu) to sedaj spreminja. Tako se dogaja, da videvamo vedno več žensk, ki izvajajo treninge za mišično maso in pri dviganju uteži celo uživajo. Edina slaba stvar pri vsem tem je, da so nekateri kardio vadbo v celoti opustili, kar je pa dejansko škoda, saj je lahko kardio vadba odlično orodje v doseganju naših ciljev … le pravilno jo moramo uporabiti.

Ali je kardio vadba nujna za vsakega, ki želi izgubiti nekaj kilogramov? Pravzaprav ne. Ne zares. Vendar … če začutiš, da se je tvoj napredek ustavil, lahko malo kardio vadbe pri tem definitivno pomaga.

Srednje – intenzivna kardio vadba pri kateri ohranjaš srčni utrip je zagotovo način, da pokuriš odvečne kalorije. Bolj pomembno pri taki vrsti telovadbe pa je dejstvo, da izboljšuje tvojo moč in vzdržljivost, kar pomeni, da se bodo tvoji treningi na dolgi rok izboljšali. Prav tako lahko ta vrsta gibanja pripomore k regeneraciji mišic po tvojih treningih z utežmi.

Vsekakor bi te pa rada opozorila na to, da svojo kardio vadbo izbereš z občutkom! Vedno torej izberi tisto, ki ne bo povzročala stres tvojemu telesu, svoj občutek lakote pa boš imela pod kontrolo.

Vprašaj se:
1. Katero vrsto kardio vadbe imam najraje? Hitro hojo? Kolesarjenje? Hojo v hrib?
2. Si lahko vzamem 20 minut 2 x/teden ter takrat opravim srednje – intenziven kardio trening?
3. Kako sem se po kardio vadbi počutila? Je moj apetit pod kontrolo? Čutim, da imam več energije? Če so odgovori na ta vprašanja da, potem pri izbrani vrsti telovadbe vztrajaj nekaj tednov, nato pa preveri, kaj vse se je spremenilo.

Kot vidiš, pri hujšanju ne gre samo za to, da jemo manj, s telovadbo pa pokurimo tisto, kar smo pojedli. Če začutiš, da je tvoj napredek na mrtvi točki, se vprašaj zgoraj naštete stvari in poskusi, če ti zgornji nasveti lahko pomagajo, da se premakneš naprej.

In še ena stvar: Enkrat, ko narediš spremembo, pri njej vztrajaj vsaj nekaj tednov! Svoj napredek takrat oceni ter pot k cilju prilagodi tako, da bo ustrezal tebi!

Če pa meniš, da boš svoje cilje lažje dosegla s pomočjo nekoga, ki se s tem ukvarja vsakodnevno te vabim, da se že danes prijaviš na brezplačen posvet.