Vsi smo v nekem trenutku občutili vnetje v svojem telesu – spekli smo se na ognju npr. in čutili pekočo bolečino, videli rdečo kožo ali celo dobili mehurčke, ki so kasneje počili in je trajalo kar nekaj časa, da se je naša koža obnovila popolnoma.
S celostnega pogleda na telo in počutje predstavlja vnetje ključni problem vseh bolezni. Na žalost je lahko zelo tiho in nima fizičnih simptomov, našemu zdravju pa zelo škodi in v našemu telesu dela cel halo.

Kaj sploh je vnetje?

Vnetje je neke vrste obrambni mehanizem našega telesa, ko gre za zaščito pred glivicami, bakterijami, virusi, infekcijami in ostalimi patogenimi organizmi, ki ogrožajo tvoje zdravje.

Obstajata dve vrsti vnetij – akutno in kronično.

Akutno vnetje je tisto, ko tvoje telo hitro reagira na škodljive stimulatorje iz okolja in se ga obravnava kot dobrega, saj ponavadi traja kratek čas in je znak, da se tvoje telo želi zaceliti in pozdraviti.

Potem je tu kronično vnetje, ki ga povezujemo z razvojem resnejših obolenj, kot so artritis, Alzheimerjeva bolezen, akne in psorijaza, srčna obolenja, alergije, depresija, IBS in celo rak.

Dolgotrajno vnetje namreč ima manj fizičnih simptomov, zaradi česar ga imenujejo tudi ”tihi morilec”.

Kronično vnetje se ponavadi začne kot akutno, ki pa potem postane kronično takrat, ko telo več ni sposobno izključiti njegovih vnetnih odzivov. Nevarno je predvsem zato, ker sčasoma rezultira v tem, da naše bele krvničke napadejo naša zdrava tkiva, kot so žile, vezivna tkiva in naše črevo.

Reciva naprimer, da si jemala antibiotike, ker si imela bakterijsko angino.

Antibiotiki, ki si jih jemala so nato uničili nekaj tvojih dobrih črevesnih bakterij, zaradi česar so se slabe črevesne bakterije precej razrastle (to stanje potem imenujemo črevesno neravnovesje).

Sedaj pa reciva, da ješ kar precej sladkorja, ki je že sam po sebi povzročitelj vnetij (o tem nekoliko kasneje), poleg tega pa še hrani slabe bakterije, zaradi česar se te še dodatno razrastejo.
Tvoje telo se bo na tako razrast potem odzvalo z vnetjem v črevesu, ki bo, če problem ne boš naslovila pravočasno, akutno stanje prevesilo v kronično, zaradi česar boš potem imela probleme tudi s prebavo in zdravjem nasploh.

In čeprav kazalci kroničnega vnetja niso tako očitni, kot so kazalci akutnega vnetja, vseeno lahko povzročijo simptome, kot so utrujenost, bolečine v sklepih, akne, bolečine v mišicah, prebavne težave (npr. napihnjenost, zaprtje ipd.), visok LDL ter visok krvni pritisk.

Zaključek: Akutno vnetje je ”lokalizirano”, kar pomeni, da gre za trenutni odziv na poškodbo ali okužbo, kronično pa se razvija počasi, pogosto pa se začne prav z akutnim vnetjem. Kronično potem postane takrat, ko telo ne more več izključiti vnetnih procesov, kar potem tvoje notranje organe lahko resno poškoduje ter povzroči različne resnejše bolezni in stanja.

Zaradi česa sploh pride do kroničnega vnetja?

Pogosti Vzroki Za Kronično Vnetje So:

1. Stres
Študije kažejo to, da kronični stres zdravju škodi predvsem zato, ker telesu preprečuje, da uravnava vnetne odzive. To kaže potem na povezavo med kroničnim vnetjem in kroničnim stresom, ki smo mu večina izmed nas vsak dan izpostavljeni.

2. Prevelike količine alkohola
Alkohol je dejansko neke vrste strup, naša jetra pa so zadolžena za to, da ga razgradijo, prebavijo in naše telo od njega prečistijo. Raziskave kažejo na to, da potem jetra pri procesu prečiščevanja v telo sprostijo še snovi, ki so potem nam dejansko še bolj škodljive, kot alkohol sam. Zato uživanje prevelikih količin alkohola povezujemo s cirozo jeter in vnetji jeter.

3. Pomanjkanje spanca
Pomanjkanje spanca je neke vrste stres, študije pa kažejo, da testi pri posameznikih, ki spijo manj kot 8 ur kažejo pri rezultatih več vnetnih markerjev. Dolgoročno pomanjkanje spanca povzroča tudi stanja, kot je diabetes, kar še dodatno kaže na to, da pomanjkanje spanca povzroča vnetje.

4. Dieta bogata s procesiranimi ogljikovimi hidrati
Ker vsako živilo vsebuje nutriente, ki bodisi povzročajo, bodisi zmanjšujejo vnetja, je naša prehrana, ko gre za kronično vnetje, en ključnih faktorjev za zdravje. Rafiniran sladkor in predelane žitarice so vsekakor živila, ki povzročajo vnetje, saj so en izmed glavnih vzrokov za nastanek diabetes tipa 2. Tudi dieta, ki je revna na področju kjučnih nutrientov je zato povzročitelj kroničnih vnetij.

Določeni nutrienti, kot so antioksidanti, fitonutrienti, omega-3 maščobe idr. namreč pripomorejo, da telo vnetje odpravi, zato je zelo pomembno, da uživamo zadosti celostnih, nepredelanih živil, kot so meso in jajca pašne reje, divje ribe, sveže sadje in zelenjavo, oreščke in semena, saj vsi izmed njih odpravljajo vnetja

Živila, ki povzročajo največ vnetij so:
• Rastlinska olja (sončnični, sojino, repičino, arašidovo)
• Mlečni izdelki
• Koruza (tudi pokovka in koruzni škrob)
• Ocvrta hrana
• Beli krompir
• Margarina
• Prevelike količine konvencionalno vzgojenega mesa
• Sladkarije pripravljene z rafiniranim (belim) sladkorjem: sladoledi, bombone, čokolade…

Kako Na Naraven Način Zmanjšati Vnetja

Obvladovanje stresa igra pri tem ključno vlogo, prav tako pa je zelo pomembno, da jemo pravo hrano ter dnevno uživamo zadosti spanca, da se naše telo pravilno obnavlja.

Treniraj Jogo
Joga in zmeren tek v naravi bosta pomagala, da čutiš manj dnevnega stresa. Dihalne vaje namreč zmanjšajo kortizol, ki na celični ravni povzroča vnetje, ker je potem ključnega pomena pri zmanjševanju kroničnih vnetij.

Meditiraj
Že nekaj minut meditiranja na dan bo pomagalo, da čutiš manj stresa. Meditacija nam namreč pomaga, da se osredotočimo na sedanji trenutek, zaradi česar potem ne bomo skrbeli o prihodnosti. Ko jo boš prakticirala vsak dan, bo tvoje telo popolnoma drugače reagiralo na stress, ki mu boš izpostavljena. Tudi pisanje dnevnika je lahko odličen način, da se vrneš v trenutek, saj je pisanje tudi neke vrste meditacija.

Spi vsaj 7 – 8 ur na dan
Če spiš manj kot 8 ur ti predlagam, da meditiraš v postelji oz. telovadiš popoldan, saj boš na ta način lažje zaspala.

Uživaj proti-vnetna živila
Ta podpira tvoje telo na celični ravni, zato le uživaj živila bogata z antioksidanti, fitonutrienti in omega-3 maščobami.

Nekaj boljših proti-vnetnih živil, ki jih lahko vključiš so:
• Zelena listnata zelenjava: ohrovt, špinača, blitva
• Divja, mastna riba (losos, sardine)
• Olivno olje
• Sadje: banane, jagode, jabolka, hruške, kokos
• VSA ZELENJAVA
• Oreščki in semena: lan, sezam, konoplja, orehi, lešniki, chia semena
• Goveje in telečje meso pašne reje
• Surovo maslo (iz mleka pridobljenega s pašno rejo) in Ghee
• Začimbnice: kurkuma, peteršilj, ingver, cimet, coriander, rožmarin
• Jabolčni kis

Kako pa se ti boriš proti vnetjem? Deli z menoj v komentarjih.