Z vročinami, ki so že pri nas ter s tistimi, ki še pridejo, prideta k nam tudi želja in potreba po mrzlih in osvežilnih pijačah, kot je npr. ledeni čaj.

Čaj je odlična pijača! Poln je antioksidantov, ki pomagajo k detoksikaciji telesa, bolj sijoči koži ter bolj zdravemu imunskemu sistemu. Če se odločiš za doma pripravljen ledeni čaj boš svojemu telesu zagotovila vse njegove dobrobiti, ne da bi pa pri tem zaužila še ogromne količine dodanega sladkorja, ki ga je (btw) v kupljenem čaju OGROMNO!

Poleg tega…kombiniranje čaja s svežimi sestavinami, ki jih je sedaj na pretek, je vedno zabavno.

OSNOVE

Spodaj boš našla nekaj zelo okusnih receptov za domači ledeni čaj, vendar želim, da se najprej prepričava, da poznava osnove, ki jih je potrebno vedeti v zvezi s čaji:

• Črni čaj ima največ kofeina, je najbolj močnega okusa ter je najtemnejši med vsemi čaji

• Zeleni čaj ima manj kofeina, je bolj nežnega okusa in je tudi svetlejše barve

• Beli čaj ima najmanj kofeina, najbolj nežnen okus in tudi barvo

• Zeliščni čaj nima kofeina in tehnično niti ni čaj…

Izbiraj kvalitetne čajne lističe oz. sušena zelišča, saj boš na ta način dobila najboljši okus čaja in boš čutila tudi največ njegovih koristi. Čajne vrečke namreč vsebujejo tudi ”prah” iz lističev, ki (vsaj meni) niti ni tako okusen (ko čaj kuhaš bi dejansko morala videti lističe, ki plavajo v vodi).

KUHANJE IN RAZMERJA

Običajno govorimo o razmerju 1 : 2 ½, kar pomeni, da na 2.5 dcl vroče vode uporabiš 1 žlico lističev oz. pri pripravi 1 l pijače uporabiš 4 žlice čaja. Predlagam ti, da pri črnem čaju uporabiš manj lističev, saj je okus res močen, pri belemu pa lahko uporabiš tudi več lističev… Vse je odvisno od okusa, ki ga želiš dobiti.

Sedaj pa k receptom…

PRIPRAVA:

Spodnji recepti so za pripravo 1 l pijače.

Prekuhaj torej 1 l vode, dodaj zadostno količino čajnih lističev in vse skupaj kuhaj nekaj minut. Precedi tekočino skozi cedilo, nato pa čaj pripravi s spodaj navedenimi opcijami:

1. Bela Breskev – Lahkoten okus tega čaja boš dobila, če v beli čaj (najbolje Bai Hao Yinzhen) že med ohlajanjem vmešaš žlico medu, nato pa ga pustiš v hladilniku, da se ohladi do konca. Ko je popolnoma hladen vmešaj 2 – 3 zmečkane breskve (ki si jim odstranila kožico), lističe sveže mete ter kocke ledu.

2. Črna jagoda – Za robustno, a kljub temu s sadjem prežeto pijačo skuhaj 1 l črnega čaja ter ga pomešaj s sladilom po želji. Pusti, da se ohladi v hladilniku. Nareži in nekoliko zmečkaj 250 g jagod, pomešaj jih s kockami ledu ter vse skupaj vmešaj v ohlajeni črni čaj.

3. Hibiskus in borovnice – Če raje izbiraš čaje brez kofeina ti predlagam, da pripraviš hibiskusov čaj in ga pustiš, da se ohladi v hladilniku (še toplemu lahko primešaš tudi 1 žlico medu). Medtem zmečkaj 250 g borovnic, jih pomešaj z rezinami limone in ledu ter dodaj predhodno ohlajenemu čaju.

4. Zelena verbena – Za res osvežilno pijači primešaj predhodno ohlajenemu zelenemu čaju liste sveže citronke, nekaj rezin ingverja in led.

5. Sivka s kamilico – Gre za večerni čaj, ki zelo dobro pomiri! Zanj pomešaj sušeno kamilico in sivko ter skupaj z nežnejšim sladilom (npr. agavin sirup) kuhaj nekaj minut. Pusti, da se dobro ohladi, dodaj led in voila…imela boš pijačo za tople poletne večere.

6. Črni citrus – Klasičnemu črnemu čaju dodaj med in ga pusti, da se ohladi v hladilniku. Ohlajenemu dodaj sok ene pomoranče, nekaj rezin limone in naribano pomorančno lupinico. Če imaš čas, lahko čaj pustiš tudi na soncu ter mu kocke ledu dodaš tik preden ga postrežeš. Tako pripravljenemu lahko imenuješ tudi ”Sončni čaj”!

7. Zelena lubenica – Če želiš nenavaden, a kljub temu zelo okusen mix ti predlagam, da klasičnemu zelenemu čaju dodaš 1 ½ skodelico soka iz lubenice, nekaj vejic svežega rožmarina in led.

Če te noben od zgornjih receptov še vedno ni prepričal pa ti predlagam, da namesto ledenega čaja pripraviš osvežilno vodo z okusom, ki jo pripraviš na ta način, da v vodo dodaš narezano kumarico, rezine ingverja, svežo meto in rezine limone. Ohladi, dodaj led in … pijača je pripravljena!

Gre predvsem za osebno raziskovanje in poskušanje, zato preizkusi moje ideje, kasneje pa ustvari tudi svoje vrste ledenega čaja. Ko boš dobila okusno kombinacijo te prosim, da deliš svoj recept v komentarjih pod tem postom. Z veseljem ga bom preizkusila!!

Kaj pa ti najraje piješ v the vročih poletnih dneh? Deli z menoj v komentarjih!