Pravi čas za čiščenje telesa od nepotrebnih toksinov in škodljivih snovi, ki tvoje telo obremenjujejo, da ne deluje s polnim potencialom je VEDNO!

Utrujenost, napihnjenost, malo energije, neravnovesje hormonov, težave s kožo…Vse to lahko kaže na preobremenjena jetra.

Obstaja ogromno odličnih zelišč, ki so izredno čistilna, jetra in ledvica pa podpirajo pri odpravljanju odpadnih snovi iz tvojega telesa.
Mnoga od njih boš celo našla na domačem vrtu ali bližnjem travniku!

Spodaj sem naštela 8 zelišč, ki ti bodo pomagala iz telesa eliminirati toksine, obnoviti zdravje, pri tem pa nekatere izmed njih lahko uporabiš tudi kot del spomladanskih jedi, ki sem jih zadnjič predlagala.

1. REGRAT

Odlično pri regratu je to, da tako njegov cvet, kot tudi njegovi listi in korenina podpirajo naše celo telo. Živo rumeni cvetovi regrata vsebujejo visoke količine antioksidantov in flavonoidov, ki služijo kot odlična podpora našim jetrom, saj obnavljajo vse naše celice.
Nekaj cvetov lahko preliješ z vročo vodo ter na nizkem ognju pustiš vreti 15 minut. Na ta način boš dobila odličen prečiščevalni čaj, ki ga lahko uživaš nekajkrat na dan.

Regratovi listi imajo tudi diuretični učinek, pri čemer pa iz organizma ne spirajo kalija, ki je izredno pomemben mineral za naše zdravje. Listi so prav tako odličen vir vitaminov A, B in C, kot tudi cinka, ki je pomemben za zdrav imunski sistem. Njihove gorčine pomagajo tudi pri stimulaciji žolčnika in jeter, kar je seveda dobro za našo prebavo.

2. RDEČA DETELJA

Eno najboljših zelišč, ko gre za prečiščevanje naše krvi (cvet rdeče detelje ima namreč odlično sposobnost odnašanja škodljivih snovi iz našega krvnega obtoka).

Detelja je tudi odličen tonik, ki pomaga razgraditi toksine v našem limfnem sistemu. Odlično se je izkazala tudi kot pomoč pri izkašljevanju, zato se jo priporoča vsem, ki imajo težave s pljuči.

Vendar pozor! Uživati jo je primerno le v določenih oblikah in samo v določenih situacijah, zato se pred uživanjem vsekakor posvetuj še s strokovnjakom na področju zeliščarstva.

3. KOPRIVA

Kopriva podpira delovanje ledvic, ki so poleg jeter naš najbolj pomemben organ za čiščenje telesa od vseh toksinov. Uživaš jo lahko v obliki čaja, ali pa njene liste popariš ter dodaš vsem spomladanskim solatam, ki jih je trenutno zelo veliko (sama jo recimo najraje uporabljam kot nadomestek mlade špinače, ko pripravljam pire iz špinače oz. kot v Bosni (od koder prihajam) imenujemo ”čušpajz špinat”).

Kopriva se odlično obnese tudi v juhi: jušni osnovi dodaj koprivo, česen in čebulo ter kuhano spasiraj s paličnim mešalnikom. Dobila boš lahko, a hranljivo juho, bogato tako z vitaminom C, kot tudi železom (vitamin C je namreč zelo pomemben, ko gre za čiščenje naših jeter!).

Če se boš odločila za čaj ti predlagam, da ga piješ že zjutraj. Rahlo poživi, pri čemer pa podpira jetra in ledvica, kar je odlično, če želiš proces detoksifikacije začeti že navsezgodaj zjutraj.

4. KORENINA REPINCE

Čeprav ena med bolj neokusnimi zelišč, velja repinca za odličnega prečiščevalca krvi. Poleg tega, da je bogata z nutrienti, kot so folna kislina, vitamin C, vitamin E ter magnezij, je tudi diuretik ter vse toksine iz krvi s pomočjo urina izloči iz telesa.

Repinca je zelo močno zelišče, zato je z uživanjem dobro počakati do takrat, ko že nekaj mesecev slediš protokolu detoksifikacije! Močno deluje na jetra, zato ob uživanju lahko celo čutiš bolečine na tem področju (sploh, če so načeloma preobremenjena in njihove prečiščevalne sposobnosti niso optimalne!).

Repinca je tudi odlična podpora našim nadledvičnim žlezam, pomaga pa tudi pri regulaciji krvnega sladkorja!

5. KORIANDER

Zelišče močnega okusa, ki ga pogosto uporabljajo za izločevanje težkih kovin iz našega telesa (kot je npr. živo srebro). Uživaš ga lahko v solatah, juhah ali sveže stisnjenega v sokovih. Kupiš ga lahko tudi v obliki tinkture, ampak vsekakor svetujem, da se pred uživanjem posvetuješ s kakšnim zeliščarjem, saj detoksifikaciija od teških kovin nujno zahteva vodstvo ter podporo strokovnjaka.

6. BRŠLJANASTA GRENKULJICA

Iz telesa odstranjuje svinec ter ostale težke kovine, prav tako pa kot odličen diuretik odstranjuje vse toksine iz naših ledvic.

7. PEGASTI BADELJ

Najbolj poznano in uporabljano zelišče, ko gre za detoksifikacijo jeter. Regenerira jetrne celice, pri čemer jetrom prav tako dovaja nutriente, pomembne za izločanje toksinov in odpadnih snovi.
Pomaga pri proizvodnji žolča, ki je zelo pomemben za zdravo prebavo!

8. NEEM

To čudežno zelišče zaradi vseh njegovih antibakterijskih, protiglivičnih, protivirusnih in antiseptičnih lastnosti pogosto dodajajo v naravne zobne kreme.
Ko gre za čiščenje naše krvi, je neem odličen izbor, zato ga le vključi v svoj program detoksifikacije organizma.

Detoksifikacija je vsekakor intenziven proces, ki je lahko na trenutke celo izredno naporen in zahteven tako za telo, kot tudi tvoje počutje.
Začni torej počasi ter se ga loti vodeno in s pomočjo strokovnjaka!

Čaji so zelo nežni in predstavljajo odličen začetek prečiščevalnega procesa.

Potem, ko svoje telo nahraniš s potrebnimi nutrienti, razmisli o dodajanju zgoraj omenjenih zelišč, ki so,ko gre za eliminacijo odpadnih snovi iz naših organizmov, veliko močnejši. Na ta način boš proces detoksifikacije še okrepila, svoje splošno zdravje pa še dodatno izboljšala.

Katero zelišče pa ti najraje uporabljaš? Deli z menoj v komentarjih.