”Metabolični sindrom” je verjetno izraz, za katerega še nisi slišala, je pa le-ta v bistvu (če ga pravočasno ne obravnavamo) lahko za naše telo zelo nevaren.

Pri metaboličnem sindromu gre namreč za kombinacijo vsaj treh rizičnih faktorjev, ki povečujejo tvoje možnosti, da zboliš za diabetesom, srčnim obolenjem ali kapjo. Med omenjene faktorje spadajo hipertenzija, debelost, visok krvni sladkor, visoki trigliceridi in nizek HDL.

Za vse te rizike pa obstaja enostavna rešitev oz. zdravilo, ki ga lahko kupiš skoraj v vsaki trgovini. To ”zdravilo” je AVOKADO!

Strokovnjaki v Iranu so ugotovili, da se z avokadom zelo uspešno lahko borimo proti metaboličnemu sindromu, saj avokado pozitivno vpliva tako na LDL, kot tudi na HDL in trigliceride, študije objavljene v Phytotherapy Research Journal pa kažejo tudi na to, da avokado pomaga tudi v borbi proti diabetesu in debelosti.
Njegove lastnosti superživila pripisujejo vsebnosti karotenoidov, vitaminov, vlaknin in dobrih maščob. S pomočjo avokada lahko naše telo izkoristi tudi mnoge nutriente, ki jih tudi drugače vsak dan zaužijemo, maščobe v avokadu pa tudi podpirajo naš krvni obtok ter znižujejo krvni pritisk, kar pomeni, da pozitivno vplivajo na zdravje naših možganov.

Avokado ima torej NEŠTETO skritih atributov (priporočam ti, da tudi v tem – res izjemnem – članku prebereš vsaj o nekaterih izmed njih), zaradi česar ti res priporočam, da ga uživaš ČISTO VSAK DAN. Le tako boš namreč začutila vse dobrobiti, ki ti jih ponuja …

Ker pa je avokado precej okusen in pravzaprav uporaben v veliki večini receptov menim, da ti ga ne bo težko vključiti v tvoj vsakodnevni jedilnik 😉

Spodaj pa vseeno navajam nekaj predlogov, ki naj ti bodo v navdih:

PRIGRIZKI

Seveda obstaja guacamole, ki ga lahko postrežemo praktično k vsemu 🙂 , lahko pa si npr. pripraviš tudi toast iz avokada, ki ga lahko postrežeš z dodatkom koromača, ribanim korenčkom in rzano drugo zelenjavo.

ZAJTRK

Avokado očišti od koščice, v ”luknjo” vbij jajca ter jih v speci v pečici, pripravi ”huevos rancheros” in jih postrezi z avokadom in koriandrom, pripravi solato z avokadom…MOŽNOSTI JE NEŠTETO! Če pa še vedno ne najdeš ideje, pa lahko preizkusiš katerega izmed receptov na BuzzFeed. Prepričana sem, da ti bo kateri všeč!

KOSILO

Avokado lahko svojemu kosilu dodaš v obliki priloge, lahko pa poskusiš tudi hitri sendvič s čičeriko in avokadom, kot so ga pripravili na Feasting at Home.

VEČERJA

Obožuješ testenine? Pozabi mesno ali zelenjavno omako in namesto te pripravi odličen pesto. Če pa ti paše meso pa pripravi piščanca, pesto pa postrezi kot prilogo ali celo kot omako, v katero pomakaš narezano zelenjavo.

SLADICA

Pozabi na tradicionalne deserte polne masla in sladkorja. Raje pripravi piškote s temno čokolado in avokadom, kot so jih pripravili na Laurenda Marie, ali pa enostavno pripravi čokoladno glazuro in jo postrezi npr. namesto pudinga 🙂

Kako pa ti najraje uživaš avokado? Deli z menoj v komentarjih.