Ni boljšega prigrizka od koščka jabolka, ki ga pomočimo v mandljevo maslo. Ali pa kolutov banane premazanih z mandljevim maslom…ali krhljev hruške prelitih s stopljenim mandljevim maslom…ali stebelne zelene pomočene v rahlo soljeno mandljevo maslo…

Počasi si predstavljaš sliko, da? 🙂

Mandljevo maslo je nekaj, kar imam res rada!! In za razliko od arašidovega masla, ki ga večina ljudi pozna in uporablja v svoji kuhinji, je mandljevo maslo dejansko en bolj zdravih namazov, ki jih lahko uživamo. Mandljevo maslo namreč vsebuje mnogo antioksidantov ter zdravih maščob, ki pomagajo k zdravju srca, nižanju visokega krvnega pritiska, vravnavanju sladkorja v krvi, uravnavanju telesne teže itd.

Maščobe v mandljih so enake tistim, ki jih vsebuje olivno olje, tega pa mnogi povezujejo z zmanjševanjem tveganja za srčna obolenja. Dobre maščobe, ki jih najdemo v mandljih, pomagajo našemu zdravjo točno tako, kot avokado.

Pravzaprav recepta za mandljevo maslo niti ne potrebuješ, saj dobesedno vsebuje le eno sestavino!

Pripravljena?

Mandlje.

Tudi seznam pripomočkov, ki jih boš za pripravo potrebovala je zelo kratek… Potrebovala boš namreč le multipraktik, pečico, kuhinjsko lopatko in en stekleni kozarec za shranjevanje končnega izdelka.

Vsekakor se pa pripravi na nekoliko daljši proces priprave (cca. 40 minut). Multipraktik boš namreč nekajkrat morala ugasniti in počakati, da se ohladi, ker se bo motor aparata dokaj segrel, midve pa ne želiva, da se aparat pokvari, da? 🙂

Najboljša stvar pri tem receptu (poleg vseh nutritivnih kvalitet seveda) je zame to, da boš v primeru tvoje potrpežljivosti in NE uporabi olivnega olja pri sami pripravi namaza dobila maslo, ki ga odobravajo tudi Paleo in Whole30 jedci (odlično, da? 🙂 ), plus…natančno boš vedela za vsako sestavino, ki si jo v namaz dala, v njem pa tudi ne bo nobene sestavine, katere ime dejansko ne znaš izgovoriti (kot recimo v drugih namazih, ki jih dobiš na tržišču).

Spodaj pa vseeno naštevam nekaj sestavin (in njihovih dobrih lastnosti), ki jih svojemu mandljevemu maslu vseeno lahko dodaš:

Med: Naravno sladilo, ki pomaga preprečevati alergije in daje telesu energijo.
Klinčki:
Pomagajo zmanjševati vnetja v telesu, pomagajo pa tudi pri prebavi.
Cimet: Varuje srce in deluje proti-vnetno, poleg tega je pa tudi naravni preservativ.
Morska sol: Vsebuje visok delež mineralov, ki so pomembni za zdravje naše kože.

Doma pripravljeno Mandljevo Maslo

Potrebuješ:

2 skodelici nesoljenih mandljev (po možnosti iz ekološke pridelave)

Priprava:
• Pečico segrej na 180 C.
• Pekač obloži z aluminijsko folijo ter po njem potresi mandlje.
• Peci cca. 5 – 7 minut (bodi pozorna na to, da se mandlji ne prismodijo! Po potrebi premešaj z leseno kuhinjsko žlico)
• Prestavi mandlje v multipraktik (ni potrebe, da se predhodno ohladijo).
• Prižgi multipraktik ter vse skupaj miksaj cca. 20 – 25 minut (po potrebi s kuhinjsko lopatko postrgaj po stranicah multipraktika, da mu nekoliko ”pomagaš, počakaj pa tudi, da se motor aparata nekoliko ohladi. Če želiš, lahko po 8 minutah dodaš tudi 1 – 2 žlici olivnega olja, kar bo postopek priprave nekoliko pospešilo).
• Ko dobiš željeno teksturo odstrani rezilo ter (po želji) dodaj katero od zgoraj naštetih dodatnih sestavin. Dobro premešaj z lopatko.
• Prestavi v stekleni lonček in shrani v hladilniku.

Opombe:
• Kot sem omenila, je zelo pomembno, da multipraktik vmes ugasneš, postrgaš stranice ter nekaj minut počakaš, da se vse skupaj nekoliko ohladi. Na ta način preprečimo pregrevanje motorja aparata (in tudi namaza!).
• Maslo se začne ”delati” po 8 – 10 minutah miksanja. Potrpežljivost je torej pri tem receptu res nujna. V primeru, da ne slediš Paleo in Whole30 dieti, pa vsekakor lahko postopek pospešiš z dodajanjem 1 – 2 žlic olivnega olja.
• Pripravi TEBI najljubši namaz – dodaj žličko soli, ¼ žličke cimeta in ¼ žličke mletih klinčkov. Za bolj sladek okus lahko maslu dodaš tudi 2 žlici doma pripravljene nutelle (recept najdeš tukaj).
• Prišparaj nekaj pečenih mandljev in jih grobo nasekljaj. Primešaj jih pripravljenemu maslu in dobila boš ”Crunchy Mandljevo Maslo”, ki je včasih še bolj okusno 🙂
• Pred uporabo masla je pomembno, da ga predhodno dobropremešaš, saj se olje rado od zmesi loči in priplava na površje.