Od nekdaj sem imela rada nutello! Vonj, ki se je razširil vsakič, ko sem odprla novo stekleničko je bil tako omamen, da sem vedno (še preden sem jo namazala na kruh) pojedla vsaj eno žličko (če ne še več 🙂 ) že kar tako…

Odkar sem se pa odločila, da v svoji prehrani ne bom več uporabljala belega sladkorja in hidrogeniziranih maščob pa poskušam najti recept za doma narejeno nutello, ki bi bila podobnega okusa kot tista, ki jo kupimo v trgovini.

Spodaj bom delila enega izmed njih. Poskusite in mi sporočite, kako vam je bil všeč 🙂

Potrebujemo:
– 3 skodelice nesoljenih lešnikov (lahko so tudi že prej praženi)
– 2/3 skodelice na koščke narezane čokolade brez dodanega mleka ALI – 3 žlice kakava v prahu in nekaj kapljic stevije/kokosovega sirupa
– 1 žlička vanilijevega ekstrakta
– 1/2 žličke soli

Priprava:
1. Pečico segrej na 180 C.
2. Lešnike postavi na pekač ter jih segrej v prej pogreti pečici (če so nepraženi cca. 12-15 min, če so praženi pa 8-10 minut)
3. Pogrete lešnike prestavi v kuhinjsko krpo ter s pomočjo nje spravi dol čim več lupine (Tako bo nutella bolj kremasta. Če pa te tekstura ne moti in želiš še več vlaknin v svoji nutelli pa lupinice pusti)
4. Lešnike prestavi v močan blender ter na visokih obratih blendaj cca. 10 minut (vsakih toliko postrgaj maso s stranic)
5. Čokolado stopiš nad vodno kopeljo
6. Stopljeno čokolado (ali kakav) dodaj lešnikovemu maslu ter po okusu začini (sol, vanilija, sladilo)
7. Blendaj cca. 1 minuto
8. Prestavi v stekleni lonček in shrani na temno, hladno mesto ter porabi v roku enega meseca.

Opomba: če tvoj namaz ni dovolj sladek mu dodaj kapljico stevije oz. žličko kokosovega sirupa več. Bodi peviden-a, saj vsaka dodatna žlička nutello razredči, zaradi česar se bo težje mazala na kruh.

Boš poskusil-a recept? Deli z menoj v komentarjih