Slaba novica za vse ljubitelje kruha! Nove študije namreč kažejo na to, da obstaja verjetnost, da določeni proteini, ki jih najdemo v pšenici (namig: NE gluten) lahko poslabšajo simptome pri ljudeh, ki trpijo za boleznimi, povzročenimi zaradi vnetij (sem sodijo multipla skleroza, revmatoidni artritis in astma). Gre za proteine imenovane ATI inhibitorji, povezujemo pa jih s ”preobčutljivostjo na gluten” – bolezenskim stanjem, ki sicer ni celiakija, je pa prav tako zelo resno stanje, ki ga ne gre jemati zlahka.

Študija izvedena s strani raziskovalcev na nemški Univerzi Johannes Gutenberg je pokazala, da ATI-ji v pšenici povzročijo močan imunski odziv v črevesju, kar potem slabo vpliva na delovanje naših ledvic, vranice, možganov in bezgavk.

Strokovnjaki so celo zaključili, da je izraz ”preobčutljivost na gluten” pravzaprav potrebno spremeniti, saj so v bistvu ATI-ji (in ne gluten) tisti, ki dejansko povzročajo preobčutljivost.

Ta novice je lahko zanimiva tudi za ljudi, ki sicer nimajo celiakije, vendar pa pravijo, da se počutijo bolje, ko ne uživajo glutena.
Mogoče je namreč to, da so bili ves čas prav ATI-ji (in ne gluten) tisti, ki so tem ljudem povzročali težave. Ko so enkrat te (skupaj z glutenom) izločili, pa simptomov preobčutljivosti niso občutili več.

In medtem ko mnogi nutricionisti še vedno zagovarjajo mnenje, da predstavljajo žitarice pomemben del naše diete in je zato za nas zelo pomembno, da jih uživamo, pa drugi strokovnjaki (vključno s predavateljem na Institute for Integrative Nutrition dr. Williamom Davisom – avtorjem bestsellerja Kruh na zagovoru) verjamejo, da temu ni tako (video, kjer Dr. Davis zagovarja svoje mnenje si lahko pogledaš na tej povezavi).

Vsekakor sem mnenja, da ni ene diete, ki bi ustrezala vsem! dr. Davisova teorija je tako le ena izmed 100, ki sem jih v času študija na IIN tudi preštudirala.

Kot integrativni health coach tudi močno verjamem v princip bio – individualnosti, zaradi česar tudi vse svoje kliente spodbujam, da se naučijo poslušati svoje telo ter da svojo prehrano fokusirajo na uživanje tistih živil, ki jim dajejo energijo in po katerih se počutijo dobro in vitalno.

Kaj pa ti? Slediš brezglutenskemu trendu prehranjevanja? Si opazila, da to koristi tvojemu počutju in vsesplošnemu zdravju? Deli z menoj v komentarjih!