Hummus je namaz, ki ga ponavadi pripravimo iz čičerike, tahinija (sezamova pasta), olivnega olja, limoninega soka in malo česna.

Je zelo zdrav in je lahko odličen nadomestek paštete, ki jo ima marsikdo rad, jaz pa sem se ji že zdavnaj odpovedala, saj dobro vem, da preveč predelane hrane ni dobro jesti.

Glavna sestavina hummusa je čičerika, ki ima kar nekaj zdravilnih lastnosti. Poleg tega, da pomaga regulirati sladkor v krvi, da nudi občutek sitosti (vsebuje namreč ogromno vlaknin) in s tem pomaga pri izgubi teže, da pomaga pri prevenciji srčnih obolenj in deluje proti rakavo (ima namreč veliko folatov) prav tako vsebuje zelo veliko vitaminov in mineralov (zelo veliko vitamina E, vitamina K in železa!) ter je odličen vir rastlinskih beljakovin, kar je zelo dobra novica za vse vegane in vegeterijance.

Tahini, ki je druga glavna sestavina je dejansko samo pražen in zmlet sezam, ki pa ima ogromno kalcija, kar pa je dobro za vse, ki imajo težave s kostmi (vsem z reumatoidnim artritisom ga zato toplo priporočam!).

O olivnem olju in česnu sploh ne bom pisala saj predvidevam, da že vsi veste, koliko dobrih lastnosti imata ti dve sestavini  🙂

Hummus ima torej ogromno super lastnosti!

Za pripravo hummusa ni potrebno veliko časa zato vam priporočam, da ga ne kupujete v trgovini, ampak da si ga vedno pripravite svežega in sami doma.

Potrebujete:

2 skodelici skuhane čičerike (najlažje je kupiti že kuhano, drugače pa jo lahko skuhate sami, vendar čičeriko prej namočite s kombu algo, da preprečite kasnejše “prebavne težave” 🙂  )

2 – 3 žlice tahinija

1 – 2 žlici olivnega olja

1 – 2 stroka česna (ali po želji…lahko tudi brez)

sok ene limone

malo vode

sol in poper

kumina v prahu

Vse sestavine daste v multipraktik oz. močan blender in zmiksate.

Dober tek!

P.S. priporočam, da dodajate sestavine eno za drugo. Na ta način boste vedeli, če npr. dodati še olja ali vode oz. še soli, popra, kumine ipd.