Prišel je čas, ko se lahko poslovimo od snega ter pozdravimo prečudovito cvetje in vse barve dišeče pomladi.

S pomladjo pa k nam poleg sonca in zelenih travnikov pride tudi cela paleta svežih živil, kot so npr. jagode, artičoke, regrad idr.

Kot integrativni health coach svojim klientom vedno priporočam, da uživajo predvsem tista živila, ki so v sezoni, saj na ta način svoje telo vskladijo z Zemljo in z naravo, ki nas obkroža.
To tudi pomeni, da boš uživala živila, ki so v samem vrhuncu svoje hranljivosti, kar je, ko gre za tvoje zdravje in počutje, več kot odlično!

Zato sem zate zbrala nekaj receptov za spomladanske obroke, ki vključujejo obilico svežega sadja in spomladanske zelenjave:

Piščanec pečen z artičokami (via Kitchn)
Če limoni, piščancu in svežim artičokam dodamo obilico začimb, kot so paprika, kumina, cimet, nageljnove žbice in ingver dobimo odlično kosilo ali večerjo, ki jo lahko postrežemo tudi najbolj zahtevnim gostom (svetujem, da zmrznjene artičoke, ki jih recept navaja, zamenjaš s svežimi).

Solata iz sveže špinače in manga (via Epicurious)
Najbolj zrel mango boš jedla prav v spomladanskih mesecih. Za zanimivo in zelo okusno inačico lahkotnega obroka ga pomešaj z mlado špinačo, ki je sedaj prav tako v sezoni. Zmešaj torej malo balzamičnega kisa, špinačo in na tanke rezine narezan mango ter potresi z oreščki (protein in zdrave maščobe). Dobila boš res okusno in lahko kosilo, ki ga z lahkoto pripraviš tudi takrat, ko si najbolj zasedena.

Nekoliko drugačen toast z avokadom (via Bon Appetit)
Nekoliko drugačen toast z avokadom (ki je zadnje čase popolnoma obnorel svet) poleg avokada vsebuje še kumarice in limeto. In čeprav je kumarica dejansko poletna zelenjava, jo lahko vedno zamenjaš s korenčkom ali koromačem npr.

Regrad s pečenim česnom (via Eating Well)
Ko gre za pripravo spomladanskih solat ali prilog, je regrad enkratna izbira, ki nam je te dni na voljo. Če ga boš zdušila skupaj s česnom, mlado čebulo in narezanimi mandlji boš dobila enkratno prilogo tako za k mesu, kot tudi jajčku, tofuju, polpetom…Vse skupaj ti ne bo vzelo več kot 25 minut časa. Obljubim!

Losos s salso iz bazilike in jagod (via Taste of Home)
Preprosta jed iz lososa postreženega s salso pripravljeno iz jagod, bazilike in medu (čeprav sem mnenja, da takšno salso lahko postrežeš prav na vsaki ribi oz. vrsti mesa (npr. piščanec)). Ko gre za lososa, vedno priporočam, da raje kupi divjega, saj vsebuje malo živega srebra, a zelo veliko Omega-3 maščob, katerih zdravilne lastnosti so še potencirane, ko jih nadgradimo z vitaminom C iz jagod v salsi. Tudi k ogre za jagode priporočam, da izbereš tiste, ki so organskega porekla, saj je splošno znano, da so jagode en sadež, ki ga res pogosto obdelujejo s pesticidi (na ta način se boš torej izognila uživanju pesticidov, kar je vedno dobro, da? 🙂

Kaj pa je tvoja najljubša spomladanska jed? Deli z menoj v komentarjih!