Si že slišala za inzulinsko rezistenco?

Se rediš kljub temu, da zelo malo ješ in veliko telovadiš? Imaš diabetes tipa 1 ali 2? Si konstantno lačna in ne moreš kontrolirati svojega apetita?

dr. Sarah Hallberg v svojem Tedx govoru govori prav o tem, kako lahko inzulinska rezistenca vpliva na vse znake, ki sem jih zgoraj naštela.

Zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov (tu govorim predvsem o enostavnih ogljikovih hidratih, ki jih uživamo s sladkarijami, belim kruhom, predelanimi živili ipd., a vseeno tudi o kompleksnih ogljikovih hidratih, ki jih uživamo v obliki polnovrednih žitaric, ovsenih kosmičev, krompirja, sadja itd.) dejansko vsem nam lahko prinese veliko dobrih stvari!
Ne samo, da bomo z uživanjem manjših količin ogljikovih hidratov zmanjšali tveganje za diabetes tipa 2, debelost in kardiovaskularne bolezni, zmanjšali bomo tudi količino vnetij v svojem telesu, kar pa pri borbi proti rakastim obolenjem igra ključno vlogo!

Današnje smernice diabetikom še vedno priporočajo uživanje ogljikovih hidratov, kar je pa pravzaprav popolni nesmisel! Noben izmed nas ne bi smel uživati velikih količin ogljikovih hidratov, še posebej pa ne sladkorni bolniki! Inzulinska rezistenca je nekaj, kar lahko imamo leta ali celo desetletja preden nam odkrijejo diabetes tipa 2! Zakaj torej sploh tvegati??

Visoke vrednosti inzulina so nekaj, kar vodi v inzulinsko rezistenco. Naše telo pri dieti bogati z ogljikovimi hidrati začne z leti potrebovati vedno več inzulina, da bi funkcioniralo normalno. To potem vodi v odpornost na inzulin, nazadnje pa tudi v diabetes.

Dajmo torej pogledati, kaj inzulinska rezistenca sploh je:

Vsak dan poslušamo, kako pomembno je uživati ogljikove hidrate – pa naj gre tu za ”polnovredne žitarice”, ovsene kosmiče in ”naravne” muesli ploščice ali za sladkarije, sladolede, kruh in celo krompir.

Konstantno visoke količine glukoze v krvi (v katero se spremenijo VSI ogljikovi hidrati, ki jih zaužijemo) od našega telesa zahtevajo, da v kri potiska vedno več inzulina, ki to glukozo potem v obliki glikogena potisne v naše celice.

Ker pa naše telo v celicah lahko shrani le določeno količino glikogena, le-to v celice vse kar je ”odveč” shrani v obliki maščob za ”kasnejšo porabo”.

Inzulin je torej hormon, ki pomaga v naše telo shranjevati maščobe!

Torej, medtem ko ”izgleda”, da je naš krvni sladkor sicer v zdravem razponu, ki ga priporočajo današnje zdravstvene smernice, se lahko dejansko dogaja to, da se naše telo pravzaprav že navaja na visoke ravni inzulina v krvi, zaradi česar zahteva, da se sčasoma proizvede še več inzulina, ki bo to glukozo v krvi potem znižal.
Takrat potem postanemo odporni na inzulin – naše celice se na naš inzulin ne odzivajo več, zato ga je potrebno proizvesti več ali dodati umetno.

Visoke količine inzulina v krvi torej vodijo v inzulinsko rezistenco!

Kako pa lahko zmanjšamo količine inzulina v krvi? Tako da jemo MANJ OGLJIKOVIH HIDRATOV!

Da bi preprečili inzulinsko rezistenco in zmanjšali kazalce, ki kažejo na vnetja v našem telesu moramo vsi – še posebej pa sladkorni bolniki – zmanjšati uživanje ogljikovih hidratov!

Kako pa to naredimo?

1. Uživati moramo PRAVO hrano – prava hrana ni tista, ki je zapakirana v škatlo in označena z nalepko ”naravno”. Prava hrana so CELA živila!
2. Ne smemo se bati maščob – živila označena z ”light” so nekaj, čemur se moramo izogibati, saj odvzete maščobe ponavadi pomenijo to, da so živilu dodali sladkorje, umetne sladkorje, pojačevalce okusa ipd.
3. Jesti moramo takrat, ko čutimo lakoto – velika večina nas je še vedno navajenih, da jemo ob določenih urah. To pravzaprav ni dobro. Jedli naj bi izključno takrat, ko čutimo lakoto.
4. Izogibati se moramo čisto vsem sladkorjem – tudi tistim v polnovrednih žitaricah, krompirju in sadju. Sladkor je sladkor! Ne glede na to, v kateri obliki je! Seveda…naravni sladkorji so za nas vsekakor boljši in sadje je potrebno uživati tudi zaradi vseh vitaminov, mineralov in vlaknin, ki jih vsebuje. Kljub temu pa ne smemo pozabiti, da sadje vsebuje ogromno fruktoze, ki lahko preobremeni naša jetra in naše telo ter sčasoma lahko privede tudi do inzulinske rezistence.

In zaključek?

Uživajmo pravo, celo hrano, ki naj bazira predvsem na zelenjavi, beljakovinah in zadostnih količonah zdravih maščob. Na ta način bo naše telo dobilo vse nutriente, ki jih potrebuje, da ostane še dolgo časa zdravo, vitalno in polno energije.

Kako pa ti skrbiš za svoje telo? Deli z menoj v komentarjih!