Jaz nisem vegeterijanka. Niti veganka. Jaz jem meso (v manjših količinah), vsekakor pa jem jajca, mlečne izdelke in med.

Res je sicer, da najraje od mesa izberem ribo in morsko hrano, ampak … jem tudi piščanca iz proste reje in včasih tudi ekološko vzgojeno teletino in govedino.

Dejstvo pa je, da največ jem zelenjave in da je pravzaprav zelo pomembno, da naša prehrana bazira prav na zelenjavi, sadju, žitaricah (če jih uživaš), stročnicah … in da beljakovine živalskega izvora zmanjšamo na minimum, saj s tem izboljšamo skupni holesterol, zdravje srca, stanje kože in vsesplošnega počutja.

Je pa vsekakor težko za mesojedca, da se naenkrat odpove najljubšemu obroku sestavljenemu iz mesa in krompirja, saj lahko s tako spremembo (na prehrano polno stročnic in zelenjave) občuti spremembo v počutju, količini energije, ki jo ima, slabi volji ipd.

Zatorej … preden se odločiš za življenje brez mesa bo zelo dobro, da se pripraviš na tisto, kar te na poti spremembe tudi čaka.

Vsekakor si pa zapomni – dolgoročne koristi takega načina življenja so ABSOLUTNO vredne tvojega truda!

In kdo ve … mogoče boš celo našla okusne recepte, ki temeljijo na rastlinski prehrani, a ti bodo nudile točno tak užitek kot npr. pečena pohana piška 🙂

Tukaj navajam nekaj simptomov, ki jih na svoji poti lahko občutiš, pa tudi nekaj nasvetov, da bo tvoj prehod (mogoče) nekoliko lažji:

Kratkoročni Simptomi

Lahko da boš občutila tako rahel glavobol, depresijo in anksioznost, kot tudi večjo utrujenost, slabost in manj splošne energije. Če ješ predvsem meso in beljakovine živalskega izvora je tvoje telo namreč navajeno, da beljakovine dobiva iz teh izvorov, zato se mora navaditi, da jih črpa iz živil rastlinskega izvora (kar je zanj pravzaprav tudi bolj enostavno).

Najbolje bo, če boš kombinirala živila, kot so npr. rjavi riž, kvinoja in fižol. Na ta način boš prepričana, da dobivaš vse potrebne aminokisline in proteine, ki jih tvoje telo potrebuje za pravilno delovanje, vsekakor pa lahko tudi dodaš dodatke namenjene veganom in vegeteriancem. Sem spadajo železo, vitamin B12 in cink – minerali in vitamini, ki izboljšujejo naše vsesplošno počutje.

Kako pa veš, da ti primanjkuje cinka? Strokovnjaki pravijo, da ti ga primanjkuje takrat, ko izgubiš občutek za okus. Ena študija na Institute of Health Bioscience na Univerzi Tokushima na Japonskem celo pravi, da je za pomanjkanje okusa ključno prav pomanjkanje cinka v telesu.

In medtem ko stročnice, oreščki, polnovredne žitarice in mlečni izdelki vsekakor oskrbujejo naše telo s cinkom, pa lahko fitinska kislina – ki jo žitarice, semena in stročnice vsebujejo vpliva na to, da naše telo le – tega zelo slabo obsorbira, zaradi česar se dogaja, da vegani in vegetarijanci potrebujejo celo 50% več cinka, kot osebe, ki uživajo meso. V takem primeru pride torej prav, da uživamo cink v obliki prehranskih dodatkov.

Poleg zmanjšanja občutka za okus pa se ti lahko zgodi tudi to, da se začneš zbujati bolj utrujena ter nesposobna za vsakodnevno telovadbo. Priporočam ti, da si zelo pozorna na to, da vnašaš zadostne količine proteinov v tem primeru, saj vnos premalih količin proteinov lahko rezultira tudi v zmanjšanju mišične mase in bolečinah v mišicah, kar si pa nikakor ne želiš, da?

Posezi po grškem jogurtu, oreščkih, proteinskih napitkih ali tudi ploščicah
Proteini namreč igrajo ključno vlogo pri izgradnji mišic in vzdrževanju le – teh!
Pomembno pa je da veš, da delujejo tako beljakovine živalskega, kot tudi rastlinskega izvora … razlika je le v hitrosti absorbcije v tvoje telo.

In če se ti zgodi, da boš večkrat ”izpustila” iz telesa kaj, kar načeloma ne maraš (več telesnih plinov) pa vedi, da je to verjetno zaradi večje količine vlaknin, ki jih uživanje prehrane pretežno rastlinskega izvora s seboj prinese.
Lahko da boš tudi nekoliko napihnjena, kar je popolnoma naravno!
Počakaj, da se tvoje telo in tvoje črevesje navadita na spremembo ter da se tvoja črevesna flora nahrani z zdravimi bakterijami in očisti od slabih bakterij, ki so se zaradi uživanja večjih količin mesa v tvojem telesu definitivno razrasle.
Sčasoma bodo težave minile … zaupaj procesu in dovoli svojemu telesu, da se pozdravi samo od sebe!

Dolgoročni Simptomi

Poleg manjšega rizika od obolevnosti, lahko s tako prehrano izgubiš tudi odvečne kilograme, ki so se čez leta nabrali. Če poleg tega tudi zmanjšaš uživanje bolj mastnih kosov mesa … ja … tem bolje (OPOMBA: nisem proti uživanju maščob! Pomembno je le, da če se že odločiš za uživanje mastnega mesa, naj bo le – to iz ekološkega vzgoja, saj se vsi toksini, ki jih pri konvencionalni vzreji uporabljajo, odlagajo prav v maščobnem tkivu tako vzgojene živine).

Z uživanjem manjših količin mesa se bo izboljšala tudi tvoja prebava. Kot sem že prej napisala – nahranila boš dobre bakterije v svojem črevesju, zmanjšala pa količino tistih slabih, česar dolgoročna posledica bo bolj raven trebuh, ki si ga velika večina nas želi, da?

In nazadnje … dokler boš poskrbela, da s pravilnimi dodatki zadovoljiš vse svoje dnevne potrebe po določenih nutrientih, tvojemu telesu tudi brez mesa ne bo prav ničesar primanjkovalo.

Pomembno je tudi, da spremembo narediš postopoma, in sicer tako, da delaš majhne spremembe ter da količine mesa, ki jih uživaš, zmanjšuješ postopoma. Planiranje obrokov vnaprej ti bo definitivno pomagalo, da pri svojem cilju vztrajaš. Sledi svojemu napredku in si mogoče tudi zapisuj kaj ješ … na ta način boš namreč najbolje vedela, kako uspešna si.

Si mogoče že razmišljala o tem, da se mesu popolnoma odpoveš? Deli svoje izkušnje z menoj spodaj v komentarjih!