Mozolji in akne so nekaj, kar nobena izmed nas ne mara. Izbruhi mozoljev namreč lahko vplivajo na našo samozavest in samopodobo, lahko nas odvrnejo od udeležbe na kakšnem dogodku ali pa nas ”prepričajo” v uporabo produktov, ki našemu telesu dejansko bolj škodijo, kot koristijo.

Tukaj je neizogibna resnica o mozoljih: nobena ”čudežna krema” jih ne bo pozdravila!

Če si resnično želiš spremembe, bo potrebno nekoliko nege…tako s tvoje notranje, kot tudi zunanje strani.

Potrebovala boš tudi zdravo mero potrpežljivosti, saj se čiščenje kože ne zgodi čez noč! Čista koža je namreč posledica kumulativnega učinka postopnega zmanjševanja toksičnosti, ki ga nadomestimo z resnično prehrano.

Tukaj je nekaj načinov, kako to doseči.

Nega z notranje strani navzven:

1. Izloči ”smeti”. Veš, kaj so to!
Sladkor, predelana živila, prevelike količine alkohola ter vse, za kar dejansko veš, da zate ni zdravo, izloči iz svoje prehrane. Če želiš lepo kožo se zavestno odloči, da iz svoje prehrane izločiš vse, kar tvoje telo dejansko ne potrebuje!

2. Uživaj pravo, ”živo” hrano.
Sveža, ekološko pridelana živila (še posebej pisana zelenjava in sadje) vsebujejo ogromno vitaminov in mineralov, ki jih tvoje telo nujno potrebuje za pomladitev tvoje kože. Priporočljivo je tudi uživanje probiotikov in fermentirane hrane, saj pomagajo tvoji črevesni flori, ki tudi igra ključno vlogo pri zdravju naše kože. In zapomni si – uživanje celostnih živil gre vedno skupaj s kuhanjem in pripravo obrokov doma!

3. Zdrave maščobe.
Your skin needs Omega-3 fats and vitamin E to repair itself, so eat healthy sources of fat such as coconut oil, avocados, eggs, nuts, and seeds. Za obnavljanje potrebuje koža Omega – 3 maščobe in vitamin E. Zato je uživanje zdravih maščob, kot so kokosovo in olivno olje, avokado, losos, jajca, oreščki in semena nujno, ko gre za našo kožo.

4. Manj stresa.
Stres povzroča neravnovesje hormonov. Rezultat je lahko izbruh mozoljev… Oceni zase, koliko stresa imaš v življenju in naredi vse v svoji moči, da ga zmanjšaš. Poleg tega…potrudi se, da tudi več in bolje spiš! :)

5. Bodi prijazna do sebe.
Kar govoriš sama sebi je ZELO pomembno! Bodi torej ljubeča do sebe! Ne ocenjuj se! Vzgajaj notranjo harmoničnost med svojimi mislimi in občutki, saj bo na ta način tudi tvoja koža žarela!

Nega z zunanje strani navznoter:

1. Izogibaj se grobim produktom.
Ker je nekaj drago še ne pomeni, da je za nas dobro. Preberi seznam sestavin v produktih, ki jih uporabljaš za svojo kožo. Izogibaj se dolgih seznamov, saj taki produkti ponavadi vsebujejo ogromno kemikalij, ki našo kožo dražijo ter povzročajo nepravilnosti, katerih rezultat so tudi mozolji. Uporabljaj čim bolj naravne produkte, kot so npr. karitejevo maslo, kokosovo olje ter amla.

2. Oceni svoje okolje.
Nečistoče na koži so lahko tudi posledica zraka, ki ga vdihavamo. Oceni svoje domače in službeno okolje ter poišči vse toksične stvari v njih (npr. razna čistila, pohištvo, prah). Postopno vsako izmed njih tudi izloči.

3. Svojo hrano daj tudi na svojo kožo.
Zmečkan avokado, med, prej omenjeno kokosovo olje…to je le nekaj izmed živil, ki jih lahko uporabiš tudi za nego svoje kože. Vsebujejo ogromno nutrientov, ki zdravijo, negujejo in čistijo našo kožo. Med npr. je tudi odličen za pripravo raznih pilingov za obraz! Namesto, da kupuješ drage preparate…poglej v svojo kuhinjo 🙂 Mogoče najdeš nekaj, kar lahko uporabiš tudi za nego kože 😉

4. Uporabi esencialna olja.
Preden greš spat očisti obraz ter uporabi kakšnega izmed spodaj naštetih esencialnih olj: olje čajevca, sivke, žajblja, limonske trave, rožmarina ali kamilice. Uporabiš jih lahko kot ”izsuševalce” mozoljev (čajevec), ali pa jih razredči v baznih oljih (jojoba, kokosovo) in jih uporabi namesto nočne kreme.

5. Obdaj se s pozitivnostjo.
Tvoji odnosi, kariera, okolje…vse vpliva nate in je lahko ovira na tvoji poti k zdravju. Kot integrativni health coach učim svoje klientke, da so to področja primarne hrane! Preveri zato pri sebi, kako stojiš na teh področjih! Če si dnevno nesrečna npr. v službi ali v odnosu s partnerjem naredi vse v svoji moči, da ”motilce” odstraniš! Če potrebuješ pomoč…sem zate vedno tu jaz seveda 😉

Kot integrativni health coach sem pri obravnavanju in zdravljenju katerihkoli telesnih simptomov zagovornik holističnega pristopa k zdravju! Tak pristop ne vključuje samo celostna živila, ampak tudi raziskovanje in spoznavanje samega sebe! Vsi smo mi edinstveni! Zato je lahko moj pristop k težavi pravilen zame, tvoj pa bo mogoče drugačen in bo pravi zate. Zato poskusi! Tvoja intuicija, konstantno spraševanje in raziskovanje same sebe te bodo sigurno pripeljali do rezultatov, s katerimi boš potem srečna in zadovoljna!

Imaš ti kakšno priporočilo ali produkt s katerim se boriš proti mozoljem? Deli z menoj v komentarjih!