Medtem, ko je sicer res, da kot Health Coach načeloma zelo skrbim za svoje zdravje, počutje in telo, je tudi res, da sem tudi jaz samo človek. Tudi jaz včasih zbolim, imam težave s prebavo, me boli glava ali dobim mozolje. Tudi jaz nisem ”imuna” na te zadeve…

Kakšna pa je razlika med mano, ki sem Health Coach in večino ostalih ljudi? Razlika je predvsem v tem, da se jaz z boleznijo spopadam drugače…jaz (in ostali Health Coachi) namreč bolezni ne ignoriram!

Spodaj navajam 5 stvari, ki jih kot Health Coach počnem takrat, ko vseeno zbolim.

1. Ugotovi, kje stvar izvira. Redko sprejmem dejstvo, da se je nekaj ”pač zgodilo”, zato ob bolezni preštudiram vse morebitne vzorce ali globlje razloge, ki so me pripeljali v neko stanje. Občasen prehlad namreč ni težaven. Težava nastane, ko se prehladi vrstijo en za drugim, zato se takrat vedno vprašam, če je vse OK z mojim imunskim sistemom.
Prav tako, ko npr. dobim mozolje najprej pogledam, kaj sem zadnje čase jedla ter težavo skušam reševati skozi dieto in način prehrane, ne pa s prekrivnimi pudri ali korektorji. Health Coachi smo v tem pogledu neke vrste detektivi, saj zelo radi ugotavljamo razloge ”Zakaj?”.

2. Počivaj. Če se silimo, da ”preguramo” skozi bolezen, bomo stvari samo poslabšali. Ko sem bolna zato vedno vzamem prost dan, spim, počivam, globoko diham, prosim mami za pomoč in si vzamem toliko časa za tako početje, dokler se ne počutim bolje.
Ljudje vedo, da bi ob bolezni morali počeli te stvari, ampak vse obveznosti, roki, sestanki in ostale življenjske reči jim to otežujejo. Health Coachi bomo (za razliko od ostalih) zdravje vedno postavili na prvo mesto! In ne bo nas sram prositi za pomoč, ko jo bomo res potrebovali.

3. Hrana naj bo zdravilo. Ne glede na to, za čem si zbolela, sigurno obstaja hrana, ki bo to bolezen pozdravila. Health Coachi namreč vemo, da sveža, zdrava hrana vsebuje obilico vitaminov, mineralov, encimov in ostalih nutrientov, ki dejansko zdravijo.
Kokosovo olje npr. ima proti-virusne, proti-bakterijske in proti-glivične lastnosti, zaradi česar ga dnevno uporabljam tako za nego kože, kot v kuhinji. Limona in ingver imata ogromno vitamina C, ki igra ključno vlogo pri zdravljenju prehlada, avokado vsebuje zdrave maščobe in vitamin E za zdravje moje kože, jabolčni kis pa mi pomaga vedno, ko imam nadražen želodec in probleme s prebavo.
Pozabi torej na zdravila! Health Coachi gremo ponje direktno v hladilnik!

4. Poskrbi, da bo tvoje telo zadosti hidrirano. Health Coachi vemo, da igra voda ključno vlogo pri odplavljanju nepotrebnih snovi iz našega organizma. Tudi če nisem žejna, boš poleg mene verjetno vedno videla kozarec poln vode, saj me opominja na to, da zadosti pijem. Preden grem spati si prav tako pripravim kozarec vode, ki ga spijem takoj, ko zjutraj vstanem.
Priporočeno je, da na dan spijemo vsaj 8 kozarcev vode, kar ob bolezni vsekakor poskušam preseči, saj na ta način svojemu telesu omogočim to, da lažje ”premakne” in odpravi stvari, ki so v meni obtičale.

5. Ne pozabi na nežno gibanje. Čeprav nas ponavadi mika, da bolezen izkoristimo kot izgovor za skrivanje pred zunanjim svetom Health Coachi vemo, kako pomembno za zdravje je, da ob bolezni ne obležimo dneve in dneve v postelji, ampak da naš krvni in limfni sistem kljub vsemu ohranimo pretočnim.
S pomočjo nežnega raztezanja in drugih nežnih vadb (kot je npr. sprehod) bomo zato ostali aktivni tudi v času, ko smo bolni.

Kot Health Coach sem iz prve roke videla, kako učinkovit je lahko integrativen in celosten pristop k zdravju. Zato, ne glede na to ali gre za prevencijo ali zdravljenje določenih simptomov, vedno bom najprej stvar najprej poskusila reševati z nežnimi, naravnimi pripomočki in ne z zdravili saj…ponavadi že ti delujejo in potrebe po zdravilih dejansko ni.

Kako pa se ti spopadeš z boleznijo? Deli z menoj v komentarjih.