Jutra so za veliko ljudi težji del dneva (razen če ti sodiš med tiste ljudi, ki se zbudijo še pred budilko ter vsa čila in nasmejana že navsezgodaj brenčiš po stanovanju 😉 ).

Kaj praviš na to, da jutri namesto pritiska na gumb ”snooze” poskusiš nekaj novega?

Že eno od sledečih priporočil bo namreč tvojo jutranjo rutino dvignilo na popolnoma novo raven, tvoj dan pa naravnalo na pozitivizem in uspeh.

Kako torej dan začeti pozitivno, brez stresa, dobro za zdravje in uspešno?

Tako…

1. Vzemi si čas za ”crkljanje”.
Če si zjutraj vzameš nekaj minut za crkljanje – s partnerjem, hišnim ljubljenčkom ali celo plišasto igračo – boš videla, da bo tvoj pogled na svet po tem preprostem dejanju cel dan veliko bolj svetel in nasmejan! Študije namreč kažejo, da crkljanje pomirja, izboljšuje naš imunski sistem, zmanjšuje stres ter dejansko pomaga, da se pravočasno zbudimo.

2. Poskusi z žvrkljanjem olja.
Ta ayurvedska tradicija definitivno spreminja življenje! Pravijo, da pomaga pri zdravljenju aken ter oralnega zdravja in da tudi poveča nivo energije v tvojem telesu.
V usta daj žlico olja, žvrkljaj cca. 15 – 20 minut, nato pa izpljuni. Sama najraje uporabim kokosovo olje, Ayurveda pa priporoča tudi sezamovo…Poskusi obe varianti in potem izberi tisto, ki tebi bolj ustreza.

3. Piši ”Jutranje strani”.
Moja IIN profesorica Julia Cameron, ki je hkrati tudi zelo priznana pisateljica, spodbuja pisanje jutranjih strani. Gre za tri strani prostega pisanja, ki jih izpišeš takoj za tem, ko se zbudiš. Na ta način se boš odlično pripravila na dan, ki je pred tabo, saj boš vse svoje misli in ideje zapisala na papir ter se povezala s podzavestnimi občutki, ki pa narekujejo naše prioritete. Ideja za mult-tasking: jutranje strani lahko pišeš med žvrkljanjem olja!

4. Spij kozarec tople vode, v katero si stisnila ½ limone.
Začenjaš svoje dneve s kavo? Pa potem še eno? Poskusi piti vodo z limono! Topla voda z limoninim sokom je namreč odlična alternativa kavi, ki pa ne bo obremenila tvoje nadledvične žleze. Odplaknila bo tudi vse toksine iz tvojega telesa, hkrati pa tudi spodbudila tvojo prebavo.

5. Vadi ”Pozdrav Soncu”.
Pozdrav soncu je zaporedje yogijskih asan, ki tako naše misli, kot tudi telo popolnoma poživijo in prebudijo. ”Pozdrav Soncu” je tudi odličen način, da izraziš svojo hvaležnost svetu, v katerem živiš! Nenazadnje….dobesedno pozdravljaš Sonce! 😉
Z izvajanje omenjenih vaj boš pognala svoj krvni in limfni sistem ter s tem še dodatno okrepila svoje zdravje in telo!
Poišči torej na internetu fotografijo z zaporedjem, nato pa poskusi to odlično vadbo tudi sama.

6. Meditiraj.
Ko gre za naše mentalno zdravje, delata že pet minut sedenja in opazovanjem našega diha prave čudeže! Meditacija pomirja naše misli in naš živčni sistem, hkrati pa tudi izboljšuje naše zdravje in imuniteto.
Udobno se usedi, nasloni hrbet ob steno, nastavi urico in zamiži. Vzemi si pet minut časa za opazovanje svojega diha. Videla boš, kako dobro se boš potem počutila!

7. Pripravi se za novi dan še preden greš v posteljo.
Naj ti pripravljanje oblačil, malice in pakiranje torbice že noč prej postanejo kar navada! S tem boš namreč zjutraj prišparala nekaj dragocenega časa, kar bo zmanjšalo stres, ki ga vsi prevečkrat občutimo. Samo pomisli – nič več tekanja okoli in iskanja avtomobilskih ključev; nič več preoblačenja in ugotavljanja, kaj paše skupaj… Ko se boš organizirala že zvečer, se boš lahko zjutraj v miru pripravila ter brez kakršnekoli nervoze odpeljala v službo.

8. Naspi se!
Vem, da je to težko! Pravzaprav najtežje! Tudi sama se namreč še vedno borim s tem, da grem pravočasno v posteljo. Ampak, če ne boš zadosti spala, boš imela probleme z neuravnovešenimi hormoni, težave s težo, glavoboli in s spominom. Spanec in pravočasen odhod v posteljo naj ti bosta torej vedno prioriteti! Dovolj spanca bo zagotovilo, da se boš zjutraj zbudila spočita ter da ne boš čutila utrujenosti in slabe volje.

Poskusi torej….zbudi se jutri pol ure prej in poskusi nekatere izmed nasvetov. Boš videla, kako presenečena boš nad rezultati!

Kakšna pa je tvoja jutranja rutina? Katero izmed zgoraj naštetih stvari počneš najraje? Deli z menoj v komentarjih.