Obstajata dve vrsti ljudi: prva – tista, ki ima kokos zelo rada in druga – tista, ki se namršči že ob sami misli na kokos ter ne želi poskusiti nič, kar v sebi ima kakršnekoli sledi kokosa (tudi kokosovo olje, ki pa že leta trdno stoji na lestvici superživil).

V lanskoletni anketi, ki jo je izvedel New York Times, je 72% ljudi odgovorilo, da je kokosovo olje za nas zdravo. In to dejansko drži! Seznam koristi kokosovega olja je namreč tako dolg, da bi lahko v nedogled naštevala, zato niti ne bom šla tja.

Kokosovo olje podpira naš imunski sistem, saj deluje proti virusom, bakterijam in glivicam, zaradi česar je učinkovito tudi pri boju s kandido. Journal of Indian Society of Periodontology je l. 2014 objavilo študijo, ki potrjuje tudi njegovo delovanje proti boleznim dlesni, saj odpravlja zobne obloge. Zaradi svojega antimikrobnega učinka zmanjšuje iritacije na koži, zato naneseno na lasišče odpravlja prhljaj. Poleg tega pa, navaja Journal of Dermatological Science, pomirja akne, vnetja in rdečico na naši koži, zaradi česar ga tudi sama uporabljam namesto kreme za obraz.

Ko že govorim o nasprotujočih si mnenjih naj omenim, da je v isti anketi New York Timesa kar 37% nutricionistov menilo, da kokosovo olje za nas dejansko ni zdravo. Razlog za to vidijo predvsem v nasičenih maščobah, ki jih je v kokosu kar visokih 90%.

Dejstvo pa je, da je večji del nasičenih maščob v kokosu srednjeverižnih trigliceridov (MCT), ki jih naše telo prebavlja drugače, kot ostale maščobe.
Maščobe s srednje dolgimi verigami naše telo namreč lažje prebavi od tistih z dolgimi verigami, v jetrih pa te maščobe hitreje oksidirajo, kar pomeni, da se v telo ne shranijo v obliki maščobnih zalog, ampak jih telo porabi kot energijo.

Zaradi visoke vsebnosti laurinske kisline, ki predstavlja kar 47% maščobnih kislin v kokosu, kokosovo olje tudi povečuje količino dobrega – HDL holesterola v našem telesu.

Srednje dolge verige trigliceridov tudi pomagajo pri pospeševanju metabolizma ter porabi kalorij po obroku, zaradi česar kokosovo olje priporočajo tudi tistim, ki želijo izgubiti nekaj kilogramov (tu vseeno opozarjam, da to velja predvsem za tista olja, ki imajo 100% MCTjev in ne na olje, ki ga kupimo v trgovini (ta ima le 13 – 15% MCTjev)).

Je pa vseeno potrebno opozoriti, da tako kot z vsakim živilom, tudi s kokosom ni za pretiravati! Žlica kokosovega olja vseeno vsebuje 117 kalorij, kar pa niti ni tako malo!

Vendar….s pametnim kombiniranjem živil (kot sem recimo jaz v spodnjem receptu) boš lahko občutila vse dobrobiti kokosa, ne da bi pri tem ogrozila tako svojega zdravja, kot tudi postave, h kateri vsi stremimo….še posebej v mesecih, ki sledijo 🙂

KOKOSOVA KAŠA ZA DOBRO JUTRO

POTREBUJEŠ:
za 1 osebo

• ¾ skodelice kokosovega mleka (iz tetrapaka) ali ½ šalice kokosovega mleka (iz konzerve) + ¼ šalice vode
• 3 žlice razmaščene kokosove moke
• 2 žlice ribanega kokosa
• 2 žlice surovega kakava ali 30 g temne čokolade narezane na koščke
• 1 majhna banana ali ½ velike banane, zmečkana

PRIPRAVA:

V manjši lonec vlij kokosovo mleko (ali mleko in vodo). Stresi noter kokosovo moko, ribani kokos ter kakav (ali čokolado). Kuhaj do vretja, nato pa pokrito in na manjšem ognju kuhaj še 2 – 3 minute. Občasno premešaj.
Banano zmečkaj in hitro vmešaj ob koncu kuhanja. Postrezi okrašeno z narezano banano, kakavovimi zrni in ribanim kokosom.

Kaj pa ti meniš o kokosovem olju? Deli z menoj v komentarjih.