(brez glutena, brez mleka, brez jajc)

Zadnjič sem gledala oddajo Nine Osenar “Zaljubljeni v življenje” in bila sem prav navdušena nad recepti in jedmi, ki jih je pripravila!!
Nina vsekakor obvlada zdrave jedi!!

In čeprav sama v svoji dieti ne uporabljam nobenih žitaric, sem kruh, ki ga je Nina pripravila, spekla za mojo mamo.
Že nekaj časa se namreč trudi, da bi gluten izločila iz svojega jedilnika, vendar se kruhu ne želi odpovedati, zato me je popolnoma brezglutenski kruh enostavno fasciniral.

Znano je, da je pravzaprav zelo veliko ljudi dejansko vsaj občutljivih (če ne kar alergičnih) na gluten in bi pravzaprav večini koristilo, če se ga poskusijo izogniti. Tudi vsem svojim klientom priporočam, da gluten vsaj za nekaj časa izločijo iz prehrane ter preverijo, kako se počutijo, če ga ne uživajo…

Ajda velja za brezglutensko žitarico. Zdrava je, ker znižuje raven slabega holesterola, uravnava pritisk in količino sladkorja v krvi, ima veliko vlaknin, flavonoidov (proti vnetjem!) itd. Lahko jo uživamo v obliki kaše ali namesto navadne moke.

Ker sem poskusila že kar nekaj receptov iz ajdove moke sem (moram priznati) bila skeptična…Ajdovi moki je namreč obvezno potrebno dodati neko drugo vrsto moke, da bi bil kruh vsaj nekoliko bolj rahel (in podoben “pravemu” kruhu).
Nina pa je kruh pripravila iz ajdove kaše…kar je bil zame popolnoma nov koncept. In ker me je končni rezultat že pri Nini izredno presenetil, sem si rekla: “To pa moram poskusiti!”

Potrebujemo:

250 g ajdove kaše (namočene v vodi vsaj 2 uri, najbolje čez noč!)
60 g celih chia semen (namočenih v 2,5 dl vode vsaj 30 minut)
0,6 dl kokosovega olja
3 žličke vinskega kamna
ščepec soli
sok ene limone

Pečico ogrejemo na 170 C.
V večjo posodo damo namočeno in odcejano kašo, želatinasto zmes chia semen, kokosovo olje, sol, vinski kamen in limonin sok.
S paličnim mešalnikom miksamo približno 2 minuti oz. dokler zmes ne postane gladka (lahko mešamo tudi v blenderju).
Pekač obložimo z peki papirjem, vanj nadevamo pripravljeno zmes ter v prej ogreti pečici pečemo cca. 1,5 ure.
Ko je pečen ga odstranimo iz pekača in pustimo, da se ohladi vsaj 30 minut.
Dober tek!

Kako se pa vam zdi, da bi navadni kruh zamenjali z tem iz ajdove kaše? Boste poskusili Ninin recept? Delite vaše komentarje z menoj…Vesela sem prav vsakega izmed njih