Dragi moji,

Mnogo ljudi ima probleme s prebavljanjem laktoze, ki je prisotna v klasičnem mleku, zato uporabljajo razne alternative mleku.

Še vedno je kot alternativa najbolj znano sojino mleko, vendar na trgu obstaja mnogo drugih altenativ, ki jih lahko uporabljamo.

Primer so npr. mleka iz oreščkov 🙂

Vendar…zakaj kupovati mleko iz oreščkov, ko pa ga je tako enostavno pripraviti doma? Tu je recept za lešnikovo mleko, ki ga imam jaz zelo rada, vendar enak recept lahko prilagodite tudi za mandlje, brazilske oreščke oz. oreščke po vaši izbiri 🙂

LEŠNIKOVO MLEKO

1 šalica BIO lešnikov

voda

3 dateljni oz. 5 kapljic stevie

cimet/vanilija v prahu (po želji)

vrečka za izdelavo mleka/gaza

Lešnike stresemo na pekač ter jih v pečici ogreti na 200 C pečemo cca. 5 minut (jaz celo raje počakam, da se malo “zažgejo”, saj so meni osebno kasneje tako še nekoliko bolj okusni).

Lešnike ohladimo, nato pa jim s pomočjo kuhinjske krpe ali brisačke odstranimo lupino. Prestavimo jih v skodelico v katero nalijemo toliko vode, da prekrije lešnike. Pustimo namakati najmanj 4 ure (najbolje kar čez noč).

Naslednji dan lešnike speremo pod hladno vodo, damo v močan blender ter prilijemo 4 – 5 kozarcev sveže vode. Dodamo tudi dateljne oz. stevio ter začimbe (če jih uporabljamo).

Mešamo cca. 2 minuti.

V višjo posodo damo vrečko za izdelavo mleka iz oreščkov oz. malo večjo gazo, vlijemo tekočino in precedimo (močno priporočam uporabo vrečke, ker je izdelava mleka tako veliko bolj enostavna).

Spravimo v hladilnik in porabimo v 3 – 4 dneh.

Katero mleko boste pa vi pripravili? Delite z menoj spodaj in pripnite tudi fotografijo…Zelo bom vesela vseh vaših komentarjev 🙂