Ko pomisliš na besedo ”meditacija”, katera slika se ti pojavi v glavi? Sedenje s prekrižanimi nogami na mehki blazini, zaprte oči ali (po možnosti) ponavljanje mantre? Religiozna skupina, ki se skupinsko močno koncentrira in trenira prisotnost v trenutku?

Zame meditacija ni nič od tega! Pravzaprav … Meditacija niti naj ne bi bila nič od tega.

Meditacija je namreč mišljena kot stanje, kjer mi kontroliramo naše misli, ne pa da dovolimo, da naše misli kontrolirajo nas.

Ker … nalijmo si čistega vina … VSI smo ves čas pod konstantnim pritiskom vseh misli in informacij, ki jih naši možgani iz okolja absorbirajo.

Pred časom sem se zato odločila, da tudi sama preizkusim meditacijo, ki jo priporočajo vsi vodilni wellness strokovnjaki.

Kar sem ugotovila je, da … OBOŽUJEM MEDITACIJO! Po njej se počutim kot prerojena! Polna energije! Spočita!

Poleg tega, kar sem sama začutila pri meditiranju pa je dokazano, da meditacija pomaga tudi pri sledečih težavah:

– astmi
– alergijah
– anksioznosti
– prenajedanju
– depresijah
– utrujenosti
– srčnih obolenjih
– visokemu krvnemu pritisku
– kroničnih bolečinah
– težavah s spancem
– odvisnostih …

Zato te danes spodbujam, da tudi sama poskusiš to prečudovito obliko sproščanja.

KAKO PA SE LOTITI MEDITACIJE, NE DA BI ČUTILA PRITISK TEGA, DA TO POČNEŠ ”PRAVILNO”?

Najenostavnejša oblika meditacije za vsakega začetnika je vsekakor dihanje. Dihamo namreč lahko v vsakem trenutku dneva.

Cilj meditativnega dihanje je, da svojim mislim damo možnost, da počivajo, ne pa da se ukvarjamo s čisto vsako mislijo, ki se nam pojavi. Naučiti se prisotnosti … to je cilj meditacije.

KAKO IZVAJATI VEDITATIVNO DIHANJE?

Za izvajanje meditativnega dihanja si najdi udoben prostor ter sedi in vzravnaj svojo hrbtenico. Preprosto se skoncentriraj na svoj dih, in sicer tako, da bosta vdih in izdih enako dolga (cca. 4 – 6 sekund).

Dihaj s trebuhom in mu dovoli, da se z vsakim vdihom razširi, z izdihom pa popolnoma sprosti in omehča.

Če se ti vmes pojavijo kakšne misli jih pozdravi, nato pa ponovno opusti ter se vrni k svojemu dihu. Dovoli si torej, da si TU in ZDAJ.

KAJ PRIČAKOVATI?

V začetku boš mogoče z umirjanjem svojih misli imela nekaj težav, zato predlagam, da meditiraš zgodaj zjutraj, preden se lotiš dnevnih obveznosti.

Enkrat, ko se navadiš na ”tišino in mir”, lahko poskusiš meditirati tudi ob drugih urah v dnevu – pred pomembnim sestankom, po telovadbi, preden zaspiš … – vsakič, ko lahko zapreš oči in si dovoliš potovanje navznoter.

KOLIKO ČASA PA MORAM POSVETITI MEDITACIJI?

Meditacija najbolj deluje, če jo izvajamo vsak dan, zato začni s kratkimi intervali, vendar bodi dosledna in vadi dnevno. VSI strokovnjaki namreč svetujejo, da je bolje meditirati par minut vsak dan, kot 20 minut dvakrat na teden, tako da te res spodbujam pri temu, da si dosledna.

Ko boš okusila dobrobiti meditacije, poskusi z različnimi oblikami le-te … – mindfulness, kundalini, theta, transcendentalna,… Na ta način boš namreč ugotovila, katera vrsta meditacije je TEBI najbolj všeč! Vsi smo različni in tisto, kar ustreza meni, ni nujno, da ustreza tudi tebi, da?

Kar lahko pa z zagotovostjo trdim pa je, da boš z meditacijo vsekakor umirila svoje misli! Povezala se boš s svojo intuicijo, zaživela pa boš tudi v skladu z vsemi svojimi željami in namerami, ki jih imaš.

Kaj praviš torej? Si za, da se skupaj zaveževa in meditirava vsak dan v tem tednu? Dajva! Potem pa vsekakor deli svoje izkušnje v spodnjih komentarjih! Vesela sem prav vsakega izmed njih!