Pravzaprav je poletje čas, ko je precej enostavno skrbeti za svoje zdravje. Zaradi vročine namreč veliko več pijemo, tudi najmanj ”športni” tip človeka gre vsaj kdaj pa kdaj ven na sprehod, na lokalnih tržnicah pa se stojnice prav šibijo pod vsemi količinami svežega sadja in zelenjave, ki je v tem letnem času tudi najbolj okusna.

V tem času je torej zelo enostavno bazirati svojo prehrano na zelenjavi in sadju, ali celo kot osnovo naše diete prevzeti ”surovojedstvo”.

Za razliko od zime (ko prevladujejo koreninasta zelenjava in grenke oblike zelene solate), je poletje čas, ko so barve, okusi, tekstura in raznolikost na prav vsakem vogalu! Zaradi tega je uživanje sadja in zelenjave veliko bolj enostavno, vsak dan pa lahko zaužijemo celo mavrico produktov, ki so poleg tega, da so okusni, še zdravi za nas in naše telo!

Spodaj zato naštevam nekaj sestavin, ki se jih najbolj izplača uživati prav v tem času!

Zelenjava:

Rabarbara Z zelenimi listi in rdečimi stebli je okus rabarbare nekoliko ”zemeljski”, pripravljamo pa jo ponavadi kot sadje – posladkano in pečeno v piti ter v kombinaciji z jagodami.
Bučke oz. Zucchini Vsi spiralni rezalniki rega sveta…veselite se! Vaša najljubša zelenjava je ponovno tu! In čeprav bučke ldejansko lahko kupujemo skozi celo leto, jih imamo poleti v obilju, tako da se jih najbolj izplača kupovati in uživati prav v tem času.
Kolerabica Kljub svojemu videzu, ki nas na začetku lahko nekoliko prestraši, je kolerabica korenina, ki je zelo zdrava in užitna. Gre pravzaprav za križnico med zeljem in steblom brokolija, oba izmed njih pa bi vsi morali uživati večkrat.
Rukola Nekoliko pekoča in grenka križnica, ki se odlično obnese v vseh poletnih solatah (pa tudi na pizzi 🙂 ).
Paradižnik (ki je dejansko sadež) je polenta klasika, katere dobrobiti nikakor ne gre zanemarjati! Vsebuje ogromno likopena, vitamina C in je dejansko pravo superživilo z naših področij!

Sadje:

Kivi Ko olupimo njegovo ”dlakavo” kožico, se pred nami pojavi živo zeleni sadež poln vitamina C (en kivi na dan zagotavlja 85% priporočene doze vitamina C, kar je več kot v eni pomoranči!), ki je dober za naš imunski sistem, kožo,…
Pasjonka Če še nikoli nisi eksperimentirala s pasijonko, mogoče niti ne veš, kaj dejansko pričakovati od zgubanega vijoličnega sadeža, ko ga prerežeš. Meso pasijonke je nekoliko želatinaste teksture (podobno chia pudingu), uživa se pa tako meso, kot tudi semena sadeža. Pasjonka je odličen dodatek vsem poletnim smoothijem, poda pa se tudi v receptih za chia pudding s kokosovim mlekom!
Breskve Poleti imamo obilico koščičatega sadja, kar sočne in mesnate breskve definitivno so! Poleg tega, da so odličnega okusa, vsebujejo breskve ogromno luteina – antioksidanta, ki ohranja naš vid zdravim!
Češnje Kljub sladkemu okusu, veljajo češnje za sadež z nizkim GI, saj zaradi vlaknin in antioksidantov (ki jih vsebujejo zelo veliko) ne bodo dvignile tvoj krvni sladkor, kar je vedno super. Pravzaprav je dokazano, da pomagajo češnje zmanjšati količine slabega holesterola v krvi, prav tako pa jih povezujejo tudi s shujševalnimi dietami 😉

Kateri poletni sadež imaš pa ti najraje? Deli z menoj v komentarjih!