Letošnje poletje pa nam ne prizanaša z vročino, da?

Ne vem, kako je pri tebi, ampak meni….meni je pošteno vroče! V taki vročini se mi pravzaprav sploh ne da niti nič delati in bi najraje samo ”vegetirala” na kavču ter čakala, da se zmrači. Takrat namreč lahko odprem vsa okna in vsa vrata v svojem stanovanju ter na ta način dobim vsaj malo zraka (čez dan namreč kar spustim rolete, saj bi bilo drugače neznosno vroče).

Seveda bi bilo lepo tudi biti nekje na morju ali ob jezeru, kjer bi se lahko vrgla v vodo vsakič, ko bi se mi tako zahotelo, vendar trenutno pri meni ni čas za to, tako da… se hladim na drugačne načine 😉

Ko je tako vroče, (priznam) se mi tudi kuhati ne da kaj preveč… Komu se pa v bistvu ljubi dneve preživljati ob štedilniku in pečici, ki potem še dodatno ogrevata prostor??

Meni že ne!

Večino dni zato pripravljam kar kakšne solate, ki vsebujejo takšno ali drugačno vrsto zelenjave, včasih…včasih se mi pa še to ne da 😀

Takrat na vrsto pride samo sekljanje kumaric, korenja, zelene in podobnih reči, ki jih potem pomakam v razne namaze, ki pa jih seveda pripravim kar sama.

Tako sem zadnjič pripravila tudi namaz iz artičok in sira, ki je zelo okusen, je pa tudi odlična alternativa hummusu, ki ga (saj veš) načeloma zelo priporočam vsem svojim klientom.

Artičoke so okusne! Vsaj jaz jih imam rada… veliko ljudi pa se artičokam, zaradi nekoliko težje priprave velikokrat izogiba. Ker pa se dandanes dobijo že pripravljene in pečene artičoke vložene v slanici ali v kvalitetnem olivnem olju, se artičok ne rabiš bati! Te – že predpripravljene artičoke – namreč vsekakor lahko uporabiš v raznih jedeh, ki bodo prav zaradi artičok še bolj okusne.

Artičoke vsebujejo cinarin in silimarin, ki spodbujata delovanje jeter in žolčnika, vitamini iz skupine B, železo in magnezij, ki jih je v artičokah precej, pa tudi krepijo naše živce.

Ko boš torej naslednjič v trgovini se spomni name in kupi artičoke ter pripravi spodnji namaz. Prepričana sem, da ti ne bo žal in da bo postal ena stalnic v tvoji kuhinji (vsaj v teh poletnih dneh seveda 😉 )

NAMAZ IZ ARTIČOK

Potrebuješ:

– 300 g v olju vloženih artičok
– 2 žlici Mascarpone sira
– 1 žlico naribanega parmezana
– 1 žličko sveže stisnjenega limoninega soka
– sol
– poper
– sveže nasekljane začimbe

Priprava:

1. Iz artičok odliješ odvečno olje ter jih prestaviš v globljo posodo.
2. Dodaš Mascarpone sir, parmezan, limonin sok, sol in poper ter vse skupaj zmiksaš s paličnim mešalnikom.
3. Po želji primešaš sveže nasekljane začimbe (peteršilj, koper, meta, bazilika…)
4. Prestavi v stekleni kozarec in shrani v hladilniku (do 3 dni!)

Si že kdaj pripravljala artičoke? Kako jih najraje ti uživaš? Deli z menoj v komentarjih.