Kožni rak je ena izmed najbolj razširjenih oblik raka. K sreči je v večini primerov (če se ga odkrije dovolj zgodaj) to tudi ena najbolj uspešno ozdravljivih oblik raka! Zelo pomembno je torej, da se o njem informiramo, pomembno pa je tudi da vemo, kako se ga da preprečiti.

Spodaj navajam nekaj nasvetov, kako k stvari pristopiti že to poletje:

1. Uporabi pravo zaščito pred soncem. Izbiraj kreme z minimalno 30 SPF zaščite, prav tako pa izbiraj tiste, ki imajo tako UVA, kot tudi UVB zaščito. Vsekakor uporabljaj vodotesne kreme, nanašaj pa jih na telo vsaki dve uri! Naj te torej ne zavede napis na embalaži – večina jih je namreč zavajajočih! Po koncu sezone kremo raje zavrzi, saj večina the drugo sezono na koži naredi več škode, kot koristi.

2. Nanesi kremo, nato pa se obleci. Te je kdaj opeklo okoli kopalk? Da bi se temu izognila ti predlagam, da kremo naneseš še preden se oblečeš. Poleg tega…če boš čakala in kremo nanesla šele takrat, ko prideš na plažo, si svojo kožo že izpostavila negativnim vplivom sončnih žarkov! Priporočljivo je tudi nanesti 2 žlici kreme, in sicer 39 minut preden se izpostaviš soncu. Ne pozabi tudi na ušesa, stopala in ustnice – področja, o katerih razmišljamo manj 😉

3. Pregleduj svoje telo. Vsak mesec preveri, če so se na koži pojavila nova znamenja, vsako leto pa obišči dermatologa, ki bo že obstoječa tudi preveril. Pozorna bodi tudi na manj običajna področja, kot sta območje med prsti in stopala, saj so to področja, ki jih velikokrat dejansko spregledamo. Družinskega člana prosi, da ti pregleda lasišče, dermatologu pa obvezno povej, če te katero znamenje srbi, če krvavi ali če se na njem delajo ranice. Stvari na katere bodi pri samopregledih pozorna: asimetrija, neravni robovi, premer večji od 6 mm, večanje oz. spremembe v barvi in velikosti.

4. Kupi PRAVA sončna očala. Ne kar predvidevati, da imajo tvoja očala UV zaščito! Na nalepki mora pisati ”vpijejo do 400 nm”, kar pomeni, da bodo blokirala 99% UV žarkov. ”Dekorativna” kozmetična očala ponavadi blokirajo 70% sončnih žarkov.

5. Tvoja prehrana naj temelji na Mediteranski dieti. Sončne kreme in pravočasno zaznavanje sprememb igrata pri premagovanju kožnega raka ključno vlogo! Dejstvo pa je (in raziskave kažejo), da je zelo pomembno uživati prehrano polno sadja (še posebej citrusov), listnate zelene zelenjave, olivnega olja in rib – živil, ki predstavljajo osnove Mediteranske diete. Kljub temu, da namreč ljudje, ki živijo na področju mediterana veliko časa preživijo na soncu, dejansko ne zbolevajo za kožnim rakom, zaradi česar to dejstvo pripisujejo prav njihovi prehrani.

Kako pa se ti ščitiš pred slabimi vplivi sončnih žarkov? Deli svoje nasvete v komentarjih.