Ko gre za sladice, je enostavno vedno nekaj, kar v naši hiši zelo cenimo.

Če je poleg tega še okusno in če imajo enostavno pripravljeno sladico radi vsi družiski člani … ja … potem pa vemo, da smo definitivno ”zadeli žebljico na glavico” 😉 in da bo taka sladica za vekomaj zapisana v mamin domači zvezek, kjer so zapisani vsi recepti, ki smo jih čez leta nabrali.

Recept za današnjo sladico je točno nekaj takega – enostavna sladica, ki se jo pripravi v pičlih 15 minutah, vsebuje le nekaj sestavin (ki jih ponavadi imamo (vsaj pri nas) vedno doma), ko pa je gotova izgine v zelo kratkem času, kar je torej znak, da je vsem všeč 🙂

Če se ti da, lahko z omenjenim receptom pripraviš tudi majhne – posamezne oz. porcijske sladice. Dodatno boš samo morala uporabiti le papirnate košarice in pekač za muffine. Tako pripravljen desert lahko potem pospraviš tudi v vrečko in neseš s seboj na piknik, v službo, šolo itd.

Enako tako, če ne maraš arašidov (ali si mogoče nanje alegična), lahko ploščice pripraviš tudi z mandljevim ali lešnikovim maslom (za varianto brez oreščkov je možno uporabiti tudi maslo iz sončničnih semen. V nadevu naj maslo zamenja arašide, mlete sončnice pa naj v tem primeru zamenjajo mandlje pri pripravi spodnjega sloja sladice).

Možnosti je res veliko, zato te vsekakor spodbujam, da si čim bolj kreativna in pripraviš ”različne” sladice 😉

(originalen recept na Detoxinista)

POTREBUJEŠ:

ČOKOLADNA OSNOVA:
– 3/4 skodelice mletih mandljev
– 2 žlici presnega kakava v prahu
– 2 žlici javorjevega sirupa
– 1 žlica stopljenega kokosovega olja
– ščepec soli

NADEV Z ARAŠIDOVIM MASLOM:
– 1/2 skodelice kremastega arašidovega masla
– 3 žlice javorjevega sirupa
– 1 žlica stopljenega kokosovega olja
– ščepec soli

ČOKOLADNI PRELIV:
– 1/4 skodelice presnega kakava v prahu
– 1/4 skodelice stopljenega kokosovega olja
– 3 žlice javorjevega sirupa

PRIPRAVA:

1. Manjši pekač obloži s peki papirjem in pusti ob strani.
2. V srednje veliki skledi pomešaj vse sestavine za čokoladno osnovo (dobimo vlažno testo). Osnovo nato vtisni v prej pripravljen pekač, nato pa ga pospravi v zmrzovalnik, da se osnova lepo stisne.
3. Za pripravo nadeva v isti skledi pomešaj arašidovo maslo, javorjev sirup, kokosovo olje in sol (če uporabljaš že soljeno maslo bodi pri tem previdna, da potem nadev ne bo preslan).
4. Nadev razporedi po zamrznjeni osnovi in pospravi nazaj v zmrzovalnik.
5. V novi skledi pomešaj vse sestavine za čokoladni preliv (pazi, da nimaš nobenih grudic). Preliv nato prelij po prvih dveh slojih ploščic in v zmrzovalniku pusti toliko časa, da se lepo stisne (približno 1 – 2 uri).
6. Ko je sladica dovolj trda jo s pomočjo peki papirja vzemi ven in pekača. Razreži na željeno obliko (ploščice, kocke, trikotniki) in postrezi.

Opomba:
– tako pripravljene lahko v zmrzovalniku zdržijo cca. 1 mesec, v hladilniku pa 1 – 2 tedna (če jih seveda prej ne poješ ;))
– če ploščice hraniš v zmrzovalniku je dobro, da jih pred postrežbo nekoliko odtajaš ali za nekaj časa pustiš v hladilniku, saj bodo v nasprotnem primeru pretrde
– javorjev sirup lahko zamenjaš tudi za: med (ni vegansko!), nektar kokosovih cvetov, datljev sirup,…
– kokosovo olje lahko zamenjaš z navadnim maslom, le da v tem primeru sladica ne bo primerna za vegane

Kakšne enostavne sladice pa pripravljaš ti najraje? Deli z menoj v komentarjih!