Sem oseba, ki se ne more odločiti, ali ima raje hribe ali morje.

Medtem, ko morje v teh dneh ponuja (zares) prepotrebno osvežitev, zabavo, počitek in druženje, je pa v hribih tudi zelo lepo in hribi (vsaj meni) ponujajo nekaj popolnoma drugega – nekakšen mir, nekakšno čarobnost, ki je enostavno ne najdem nikjer drugje.

Sezona hribolazništva se je pričela že spomladi, traja pa ponavadi vse do konca jeseni.

Ker pa moramo (poleg dobre opreme in vsaj približno dobre kondicije) v hribe s seboj (ponavadi) vzeti tudi nekaj za prigrizniti, bi bilo dobro vedeti, kaj točno to je, kajne?

Kar se tiče hrane za v hribe je dobro vedeti, da le-ta ne sme biti težka in ne sme obtežiti našega želodca. Hkrati nam mora ta hrana dati potrebno energijo, da lahko napore, vezane na vzpon, tudi bolj enostavno premagamo.

Sama sem na lastni koži ugotovila, da je pri hribolazništvu energijo najbolje črpati iz kompleksnih ogljikovih hidratov, katerih sestavine se v naše telo absorbirajo počasi ter brez hitrih sprememb glukoze v krvi. To namreč tudi zmanjša verjetnost, da se pojavi nenadna slabost, ki je med hojo v hribe zelo pogosta.

Če je torej tvoj ruzak poln čokoladic, gaziranih pijač in raznih grickalic, boš po konzumaciji le-teh sicer občutila naval energije,ki pa bo hitro minil, ti pa boš postala utrujena, izčrpana in precej nervozna, kar pa si nikakor ne želiš, kajne? Saj si želiš priti do vrha, da?

Pomembno je tudi, da pri samem vzponu, kot tudi po njem, uživaš zadosti tekočine, ki bo nadomestila izgubo tekočine nastale pri potenju. Voda, nesladkana limonada ter zeliščni čaji so za to idealni! Nič ne bo narobe, če boš vanje dala tudi ščepec soli, ki bo pomagal k uravnavanju izgubljenih elektrolitov.

Vsekakor se pa izogibaj gaziranim in sladkanim pijačam, kot tudi pijačam s kofeinom, saj le-te vznemirjajo želodec, hkrati pa te še dodatno dehidrirajo, saj povzročajo potrebo po pogostem uriniranju.

Tukaj je nekaj nasvetov za nemoten izlet v hribe:

1. Dan začni s toplo limonado, ki te bo hidrirala ter aktivirala tvoja ledvica. Če namreč dan začneš s kavo, ki jo užiješ še na prazen želodec, boš svojo prebavo obremenila, absorbcija hranil iz sestavin, ki jih zaužiješ za zajtrk, pa bo veliko slabša.

2. Če ti to ne predstavlja problem, bi bilo dobro, če že zjutraj poješ juho. Sama si zato velikokrat pripravim miso juho z zelenjavo, ker me okrepi, hkrati pa je bogata z minerali in encimi ter je nekoliko slana, kar je dobro za izgubo soli, ki nastane pri kasnejšem potenju.

3. Prosena kaša, ovsena kaša, polenta in polnovreden riž, ki jih dobro prežvečiš ti bodo nudili stabilno moč, ki bo trajala vse do naslednjega obroka. Če si za bolj slan zajtrk (tako, kot jaz) pojej zraven kuhano zelenjavo ter svojo kašo potresi s semeni, če pa imaš raje sladke zajtrke pa lahko svoji kaši dodaš suho ali sveže sadje in tudi nekaj oreščkov.

4. Če se ti zjutraj mudi, je brezkvasni kruh odlična izbira! Dodaj mu kakšen kvaliteten namaz in imela boš opcijo, ki te bo zasitila vse do kosila.

5. Praženi mandlji, lešniki, sončnično ali bučno seme ter riževi krekerji so idealni za malice in za čas, ko si boš na poti do cilja zaželela grickalic. Tudi banane, jagodičevje, sezonsko in suho sadje delujejo odlično proti premagovanju lakote, ki jo lahko občutiš med glavnimi obroki.

6. Verjetno si ne želiš, da boš po kosilu ”težka” in da si boš želela malo odspati, da? Želiš si, da te kosilo podpre v želji, da se počutiš čim bolje in da v hribih popolnoma uživaš. Dobro bi bilo torej, da tudi tvoje kosilo sestavlja hrana, ki je lahko prebavljiva. Kosilo zato ponavadi sama planiram vnaprej in ga pripravim bodisi zjutraj, bodisi pa celo en dan vnaprej. Odlična izbira je ješprenj, ki je poln kompleksnih ogljikovih hidratov, hkrati pa ga boš morala žvečiti bolj kot druge žitarice, kar pomeni, da te bo zasitil veliko prej. Ješprenj tudi pomaga pri premagovanju bolečin v mišicah, saj nevtralizira mlečno kislino, ki nastane pri visokih naporih, zato je ješprenj idealno živilo za vživanje v hribih. Predlagam, da pripraviš lahko obaro ali ješprenovo rižoto, ki ju vzameš s seboj na pot ter poješ, ko bo čas kosila.

7. Vsekakor s seboj vzemi tudi svežo zelenjavo, ki te bo osvežila. Poleg lahko ješ hummus, ki je odličen vir proteinov, tunino solato ali neko vrsto sušene mesnine.

8. Za večdnevne izlete lahko v ruzak pospraviš integralni kruh, kvalitetne zelenjavne paštete, pražena semena in oreščke, konzervice s stročnicami in doma pripravljene energetske kroglice.

To, kako se prehranjujemo, zelo vpliva na naše zdravje, počutje ter na to, koliko bomo lahko v hribih zares uživali, zato je zelo pomembno, da se v času ”hribolazenja” prehranjujemo kvalitetno.

Vendar… Če si načeloma zdrava, ti malo tradicionalnega ričeta ali par požirkov piva v družbi dobrih prijateljev s katerimi v hribih si, nikakor ne bo škodovalo! Odnosi so namreč primarna hrana, ki polni tako našo dušo, kot tudi naše telo! Zato bodi vedno fleksibilna in do sebe ljubeča ter…uživaj v vseh lepotah IN dobrotah hribov!

Kaj pa ti uživaš, ko greš v hribe? Deli z menoj v komentarjih.