Te je kdaj zanimalo, zakaj hrepeniš po določeni hrani? En izmed razlogov je namreč tudi sprememba letnega časa, tako da se ne čuditi, če boš v prihajajočih jesenskih mesecih hrepenela po hrani, ki te (vsaj po priporočilih ustanovitelja Institute for Integrative Nutrition J. Rosenthala) dobesedno prizemlji. Taka je naprimer buča, medtem ko v poletnih mesecih naše telo hrepeni predvsem po hrani, ki hladi, kot sta naprimer sadje in sladoled.

Sezonsko prehranjevanje je odličen način, da se uravnaš s svojim notranjim kompasom ter uskladiš s svojim telesom in našim prečudovitim planetom, ki mu rečemo Zemlja.
To je tudi način, da prišparaš nekaj evrov, ne da bi pri tem svoje telo prikrajšala za živila, ki so prav v tem obdobju najbolj dosegljiva, nutritivno bogata in seveda okusna.

Sedaj, ko se poletje od nas počasi poslavlja in bo s koncem septembra tudi uradno nastopila jesen, ti priporočam 5 živil, ki se jih v tem obdobju vsekakor izplača vključiti v vsakodnevni jedilnik:

BUČE
Poznamo nešteto mnogo vrst buč – maslenka, zimska, zucchini, Hokkaido… Buča je TOP živilo po vsebnosti vitamina A, prav tako pa zelo pomaga znižati krvni pritisk, če je to nekaj, kar dejansko potrebuješ. Prav zimska buča je bogata tudi z luteinom in zaexantinom, ki preprečujeta katarakto, bučna semena pa tudi vsebujejo ogromno L – triptofana oz. aminokisline, ki zagotavlja zadostne količine serotonina v našem telesu (sama pa veš, da je prav serotonin hormon, ki skrbi za to, da smo dobre volje, da?). Letos torej poskusi novi recept za bučno juho ali pečeno bučo z jabolki. Za desert pa pripravi veganske brownieje z bučo.

BLITVA
Če si se že nekoliko naveličala špinače ali kodrastega ohrovta, ki ju vsi uporabljajo pri pripravi raznih smoothiejev, si naslednjič le – tega pripravi z blitvo. Blita namreč vsebuje ogromno vitamina K in A, tako kot tudi kalija in železa. Nasplošno je temno zelena listnata zelenjava nekaj, kar bo poskrbelo za tvoj imunski sistem, preprečilo da zboliš za rakom, izboljšalo tvoj krvni obtok ter izboljšalo marsikatero težavo povezano z zdravjem. Pripravi torej nekaj, kot je ta recept za juho z blitvo in lečo ali pa enostavno sotiraj blitvo z nekaj čebule ter jo postrezi kot prilogo pri naslednjem kosilu ali večerji.

FIGE
Fige vsebujejo ogromno vlaknin, kalija in vitamina K. Mnogi predavatelji, ki sem jih poslušala v času svojega študija, prisegajo na suhe fige kot na nekaj, kar je nujno imeti v vsaki domači shrambi. Suhe fige so nekaj, kar najdemo skoraj že v vsaki trgovini. Te so namreč enako toliko nutritivno bogate, kot sveže fige, tako da nimaš izgovorov, da jih ne bi užiala. Dodaj jih v solate ali pa z njimi pripravi energetske ploščice, ki jih lahko uživaš namesto sladice ali za zdravo malico.

GOBE
Gobe vsebujejo zelo močne antioksidante, in sicer točno toliko, kot npr. buče ali korenje. Vsebujejo tudi selen, ki je (sodeč bo Medical News Today) mineral, ki se ga v zelenjavi redkokdaj zasledi, pomaga pa v boju proti rakastim celicam. Gobe dobesedno proizvajajo vitamine D2, D3 in D4. Mogoče boš pa za naslednji obrok pripravila polnjene gobe, ki jih lahko postrežeš tako vsejedcem, kot tudi veganom.

GRANATNO JABOLKO
To superživilo poznamo predvsem po tem, da preprečuje in premaguje težave s srcem, visokim krvnim pritiskom, holesterolom in netji v telesu. Študije kažejo, da so ontioksidanti, ki jih najdemo v soku granatnega jabolka celo veliko bolj učinkoviti od tistih, ki jih najdemo v rdečem vinu ali zelenem čaju. Dodaš ga lahko v solato z jabolki in orehi, ki sta pra tako živili, ki ju je zelo dobro uživati prav v tem letnem času.

Katero je pa tvoje najljubše jezensko živilo? Deli z menoj v komentarjih!