Zakaj je dobro jesti solato iz alg?

1. Medtem, ko imajo malo kalorij imajo alge polno nutrientov, ki so dobri za naše telo (vitamini B (med drugim ogromno vitamina B12, ki je dober za vse, ki ne jedo mesa), A, C in K ter minerali kalcij, selen, kalij in cink so le nekateri od njih)

2. So naravni vir joda, ki je nujen za pravilno delovanje naše ščitnice.

3. Kot dober vir antioksidantov lahko alge pomagajo zmanjšati vnetja v našem telesu, kot tudi omiliti posledice astme, depresije in artritisa
4. Alge imajo ogromno vlaknin, ki pomagajo pri občutku sitosti ter s tem preprečijo, da se prenajedamo
5. Redno uživanje alg pripomore k regulaciji hormonov, kot so estrogen in estradiol. To lahko zmanjša posledice PMS-a ter hormonsko pogojenih bolezni in rakastih obolenj.

Kje kupiti alge?

V trgovini z zdravo prehrano, samo pri nakupu pazi, da prihajajo iz čistega, organskega izvora, saj alge nase prevzamejo veliko umazanije iz morja, če le to ni čisto!

Najbolj nevtralnega okusa so wakame alge, medtem ko seveda lahko pripravljamo tudi druge vrste, kot so hijiki, nori, dulse, kombu ter Irish Moss.

Za solato iz wakame alg potrebujemo:

2 skodelici suhih wakame alg, 1 žlico kisa, 1 žlico sojine omake, 1 žlico sezamovega olja, 1 žličko sveže nastrganega ingverja, sezamovo seme

Priprava:

Alge namočimo v mrzli vodi cca. 15 min (če imaš raje nekoliko toplo solato, lahko alge predhodno tudi nekoliko pokuhaš).

Zmešaj vse sestavine za preliv ter polij po omehčanih algah.

Solati lahko po želji dodaš še nariban korenček, avokado, naribano peso ipd.