Zadnjič sem na delavnici korporativnega wellness programa, ki ga vodim, z udeleženci govorila o pomenu uživanja različnih vrst listnate zelene zelenjave.

Pravzaprav sem mnenja, da je raznolikost (ko gre za našo prehrano) zelo pomembna!
Zato svojim klientkam in klientom vedno priporočam, da vsak dan uživajo celo mavrico polnovrednih živil.

Druga pot, da svojo prehrano nekoliko ”začiniš” je tudi to, da poskusiš nekaj novega.

Namesto, da vsak dan ob kosilu npr. uživaš ”navadno zeleno solato”, mogoče lahko le-to obogatiš z nekimi ”novimi” sestavinami…Se strinjaš? 

Ko gre za zelenjavo, lahko pravzaprav razmišljaš popolnoma izven okvirov svojega zelenjavnega vrta! Alge so npr. ena vrsta zelenjave, ki jo preprosto premalokrat uživamo….So pa polne vitaminov in mineralov, kot so magnezij, železo, kalij in kalcij.

Alge imajo ogromno koristi za naše telo! Nižji holesterol, boljša prebava ter bolj močni zobje in kosti so le nekatere izmed njih, z namakanjem alg pa se njihova prebavljivost še poveča.

Ko gre za alge, je usmerjenost na ekološko pridelavo zelo pomembna, saj je bilo dokazano, da nekatere izmed njih (tu mislim predvsem na alge hijiki) vsebujejo nekatere snovi, ki lahko našemu telesu tudi škodijo.

Sama alge obožujem in jih uživam vsak dan! Ugotovila sem namreč, da mi pomagajo uravnavati ščitnične hormone s katerimi sem v preteklosti imela precej veliko težav. Z uživanjem alg namreč na naraven način telesu dodajamo jod, ki je potreben za to, da naša ščitnica pravilno deluje.

Zato danes s teboj delim ”mali vodnik” po najbolj znanih (in vsestransko uporabnih) algah:

Arame
Arame je naribana, črna alga, ki je nekoliko sladkastega okusa, zaradi česar je odlična iztočnica za tiste, ki se z uporabo alg šele spogledujejo. Vsak, ki se nekoliko boji okusa po ”ribah”, naj najprej poskusi z algo arame. Uporabiš jo lahko v solati, v prikuhi, v juhah… Povsod torej!

Wakame
Wakame je prav tako sladkasta alga, ki jo osebno najraje uporabljam v vseh vrstah juh ter pri hitrem praženju (stir frying) zelenjave. Če jo dodaš kuhani/pečeni zelenjavi, ki jo nato začiniš s kisom, sezamovim oljem, česnom in mlado čebulo, boš dobila odlično solato (ali prilogo) k vsaki jedi, ki jo postrežeš.

Kombu
Kombu je vrsta kelp alge, ki je dokaj gumijasta, njena najboljša lastnost pa je ta, da pomaga pri prebavljivosti stročnic (zaradi česar jo vedno dadajam v lonec, ko stročnice kuham!). Sama zelo rada delam tudi ”kombu chips”, ki je zdrava inačica klasičnemu ocvrtemu krompirčku. V ponev dam žličko kokosovega olja in suhe kombu alge. Ko začne ”cvrčati” in ko alge spremenijo barvo vse stresem na papirnato kuhinjsko brisačko in počakam, da se ohladi. Super zadeva za trenutke, ko si zaželiš slan prigrizek, hkrati pa želiš pojesti tudi nekaj zdravega 🙂 

Nori
Definitivno najbolj znana vrsta alge, saj se jo uporablja za pripravo sushija (nori liste naredijo tako, da sprešajo algo nori). Poskusi zato sama pripraviti domači sushi…mogoče po tej izkušnji ne boš več hodila ven v japonske restavracije…kdo ve… 😉 

Katero algo imaš pa ti najraje? Deli z menoj v komentarjih!