Ko pomislimo na zdravstvene težave otrok, pogosto pomislimo na gripo, prehlade, vročino ali druge občasne bolezni. Dejstvo pa je, da otroci dandanes zbolevajo tudi za veliko resnejšimi boleznimi, kot sta recimo diabetes in težave s krvnim pritiskom, za katere pa strokovnjaki pravijo, da jih prepogosto niti ne opazimo. Sodeč po zadnjih raziskavah, bi se zato morali tako starši, kot tudi zdravniki zavedati resnosti posledic omenjenih bolezni, saj utegnejo pustiti trajne posledice na naših organih.

Nažalost, visok krvni pritisk pri otrocih niti ni tako redek pojav, kot bi človek dejansko mislil. Zadnje študije namreč kažejo, da celo 15% srednješolcev in otrok, ki obiskujejo višje razrede osnovne šole ima težave s povišanim krvnim pritiskom. Starše je torej o tem potrebno obvestiti! Le na ta način bodo namreč lahko pravočasno ukrepali!

Tukaj naštevam par nasvetov, kako se spopasti ter premagati bolezen pri otrocih, ki imajo takšne ali podobne težave:

Začnite migati.
Ključni faktor pri težavah s krvnim pritiskom je vsekakor povezan z današnjim sedečim načinom življenja. Tako kot odrasli, so tudi otroci dandanes kar prilepljeni na smartphone, računalnike in tablice. Spodbudi jih torej, da gredo ven, da se nadihajo svežega zraka ter da se začnejo gibati. Organiziraj družinske sprehode ali pa jih peš pospremi v šolo. Lahko jih tudi vpišeš na plesne vaje, plavanje ali katero drugo fizično aktivnost, ki jim je všeč. Vsak dan pa vsekakor poskusite vpeljati minimalno 30 minut gibanja! Na ta način bo namreč njihovo srce ostajalo zdravo.

Dovolj spite.
Kronično pomanjkanje spanca povezujemo z visokim krvnim pritiskom in boleznijo srčne mišice. Poskrbi torej, da otroci zvečer ne uporabljajo elektronskih naprav, ki stimulirajo njihov sistem. Razmislite o uvedbi ”brez-tehničnih uric”, ki naj se začnejo po večerji. To bo vsekakor pripomoglo k temu, da se bodo zvečer sprostili. Pomaga vam lahko tudi vzdrževanje spalne rutine. Naj gredo vsak dan spati ob isti uri. Na ta način se bo njihov organizem navadil prej zaspati.

Poskusite DASH dieto.
Poskusite DASH dieto (Dietary Approaches to Stop Hypertension), ki pomaga znižati krvni pritisk. Omenjena dieta namreč vključuje veliko zelenjave in sadja, manj mastne mlečne izdelke, cele žitarice, ribo, perutnino, stročnice, semena in oreščke. Dieta prav tako omejuje vnos soli, sladkorja, rdečega mesa in procesiranih maščob. Dnevni meni pri taki dieti izgleda npr. tako: ovsena kaša za zajtrk, sendvič s piščancem in zelenjavo za kosilo ter polnovredne testenine in solata za večerjo. Malice so ponavadi jogurt, ali semena in oreščki. In seveda…. omenjena dieta ni edini način, kako znižati visok pritisk. Je pa vsekakor lahko vodilo, saj temelji predvsem na celih živilih, poudarja pa uživanje zelenjave, ki pa vsekakor pomaga znižati krvni pritisk.

Prakticirajte pozitivizem.
Spodbujaj svoje domače, da ohranjajo pozitiven pogled na življenje in stvari, ki se okoli njih dogajajo. Študije namreč kažejo, da pozitivizem zmanjšuje možnosti srčnih bolezni. Študija Univerze v Kansasu kaže, da smeh (tudi tisti lažni!) v stresnih situacijah znižuje naš krvni pritisk. Zatorej….vsak dan najdite nekaj, zaradi česar se boste nasmejali.

Kaj so pa tvoji najboljši nasveti za nižanje krvnega pritiska? Dajmo deliti v komentarjih.