Okus jedi, ki jo pripravljamo je zelo odvisen od olja, ki ga uporabimo pri sami pripravi. Ne glede na to ali gre za pripravo solate, peko dobrega zrezka na žaru oz. pripravo zelenjave v pečici velja, da bo jed okusna šele takrat, ko ji dodamo pravo vrsto maščobe.

Na trgu obstaja zelo veliko različnih vrst rastlinskih olj – repičino, sončnično, oljčno, avokadovo, kokosovo,… Ni da ni 🙂 Vsako izmed teh olj je tudi opevano, kot najboljše, vendar sem sama mnenja, da je nekatere stvari kljub vsemu pri izbiri prave vrste olja potrebno vseeno vzeti v obzir še pred vsemi ”zdravilnimi” lastnostmi le-tega (naprimer, katera je tista temperatura, ki jo olje še prenese, preden se začne žgati?!).

Danes s teboj delim vodič po rastlinskih oljih, ki ti bo v pomoč, da se v prihodnje zase odločaš bolj enostavno.

OLJČNO OLJE

Zadnja leta so se pojavile debate o tem, ali je oljčno olje za nas celo nevarno, če ga segrevamo na temperature višje od njegovega praga ”dimljenja”. Eni strokovnjaki pravijo, da je tako, drugi pa so zagovorniki mnenja, da je oljčno olje popolnoma varno na prav vsaki temperaturi.
Ne glede na to, kaj je res, vsekakor drži, da ima oljčno olje pravzaprav zelo nizek prag ”dimljenja”. To pomeni, da bo s kuhanjem pri temperaturah višjih od tega začelo izgubljati svoje nutriente, da pri tem niti ne omenjam, da obstaja verjetnost, da nam v takem primeru lahko celo škodi. Ekstra deviško oljčno olje se namreč lahko segreva do max. 160 C, zato ti predlagam, da ga uporabiš le za sotiranje (počasno praženje) oz. za pripravo solatnih prelivov.

AVOKADOVO OLJE

Avokadovo olje ima najvišji prag ”dimljenja”, saj se ga lahko segreva vse do 270 C. Ko gre za peko na žaru ga prav to dejstvo postavlja pred vsa druga olja, čeprav je avokadovo olje pravzaprav zelo okusno tudi v vseh solatnih prelivih, saj jim doda nekoliko poseben okus, ki vsako solato naredi ”še bolj zanimivo”.
Ko kupuješ avokadovo olje ti predlagam, da izbiraš nerafinirana, ekstra deviška in hladno stiskana olja, saj boš na ta način dobila okus, ki je najbolj podoben dejanskemu sadežu. Ko pa olja ne uporabljaš za kuhanje ti pa predlagam, da ga uporabiš za nego kože, saj pomaga namreč premagovati težave s suho kožo.

ARAŠIDOVO OLJE

To olje je odlično za cvrtje, saj ga lahko segrevamo vse do 230 C. Predlagam, da ga poskusiš naslednjič, ko boš pripravljala ocvrtega piščanca – jed bo z uporabo tega olja dobila čistno novo ”dimenzijo” (arašidovo olje namreč zelo lepo poudari okuse pri ocvrtem piščancu), skorjica piščanca pa bo še bolj hrustljava.
Ker pa je to olje, ki se zelo hitro pokvari ti predlagam, da ga po odprtju shraniš v hladilniku oz. da ga porabiš v nekaj mesecih.

KOKOSOVO OLJE

Verjetno si slišala za nasvete Ameriškega združenja za zdravje srca, ki pravi, da lahko kokosovo olje zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob pripomore k povišanju slabega LDL holesterola.
Če si (tako kot jaz), kljub temu zagovornica uporabe kokosovega olja ti predlagam, da ga začneš uporabljati v receptih, ki zahtevajo maslo. The Kitchn namreč pravi, da ima teksturo zelo podobno maslu, zato naj bi ga lahko uporabili povsod, kjer načeloma uporabljamo maslo (pomembno je tudi, kje shranjuješ svoje kokosovo olje! Če ga shranjuješ na temperaturi do 25 C bo ostalo v trdem stanju, drugače pa se bo stopilo in bo enako, kot vsa druga olja).
Kokosovo olje je dobro za peko, pripravo smoothiejev, z njim pa lahko pripraviš tudi okusne prelive, kot je ta na spletni strani Whole Foods trgovine. Vendar pozor: kokosovo olje ima okus in vonj po kokosu, nekatera olja na tržišču pa so še dodatno odišavljena. Paziti torej moraš, ko boš z njim pripravljala jedi za osebe, ki kokosa načeloma ne marajo. Zna se zgoditi, da bodo take osebe pri tudi najbolj okusni jedi dejansko ”ostale lačne” 😉

OREHOVO OLJE

To je olje, ki ima zelo nizek prag dimljena, zato naj bi ga uporabljali samo v solatah oz. pri pripravi desertov. Moje lastne izkušnje kažejo (pa tudi sodeč po spletni strani What’s Cooking America), da postane orehovo olje pri segrevanju grenko, zato ga je najbolje uporabljati kar ”surovega”.
Predlagam ti, da za nekoliko oreščkast okus (in tudi dodatne zdravilne lastnosti) z njim naslednjič poliješ zrezek, ki ga boš pripravila za kosilo. Verjamem, da ti bo tako pripravljen obrok (tako, kot meni) zelo všeč!

Katero olje pa ti najraje uporabljaš? Deli z menoj v komentarjih!